Україні необхідно створити бізнес-омбудсмена - ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні необхідно створити бізнес-омбудсмена - ЄБРР

Казна та Політика
174
Корупція і несправедливі підходи до ведення бізнесу є основними перепонами для інвестування в Україну, заявив глава представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевки Акюнер (Sevki Acuner) на конференції “ABC: Україна і партнери” в Києві в четвер.
“Необхідно створити бізнес-омбудсмена”, – підкреслив представник ЄБРР.
Він нагадав, що попередньо ця ініціатива обговорювалася з українським урядом і отримала схвалення.
Про те, що корупція є проблемою номер один в країні, заявив за результатами проведеного опитування та директор з розвитку бізнесу PricewaterhouseCoopers Енді Кузич (Andy Kuzich).
“Треба орієнтуватися на філософію, що капітал є глобальним. Не захищайте інвесторів, а захищайте інвестиції”, – закликав Ш.Акюнер.
Голова представництва ЄБРР також запропонував українській владі ставити чіткі кількісні завдання керівникам органів виконавчої влади та жорстко відстежувати їх виконання.
Він також висловив думку, що Україні варто більше приділяти увагу своїм сильним сторонам, наприклад, будівництву агробізнесу, який є візитною карткою країни.
Глава Міндоходов Олександр Клименко визнав, що корупція сьогодні є основним викликом для країни. “Два роки тому був виклик з ПДВ, ми вирішили питання і впровадили автоматичне відшкодування. Зараз виклик – корупція”, – сказав він.
Міністр зазначив, що створений спеціальний інструмент громадського контролю за корупцією “Пульс податкової”, і в його рамках 97% скарг вирішується протягом 1,5-2 днів.
У той же час президент польсько-української торгової палати Яцек Пєхота (Jacek Piechota) вказав на недолік такого підходу, так як незадоволені підприємці після подачі офіційних скарг в подальшому все одно змушений спілкуватися на місцях з цими ж чиновниками. За словами екс-міністра економіки Польщі, в цій країні для боротьби з корупцією було створено спеціальне антикорупційне бюро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас