Стійка дефляція свідчить про жалюгідний стан української економіки - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стійка дефляція свідчить про жалюгідний стан української економіки - експерти

Казна та Політика
4683
Стійкі показники дефляції і нульової інфляції в Україні свідчать про несприятливу економічну ситуацію, вважають опитані експерти.
Керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишин прогнозує, що в поточному році інфляція буде низькою, а зовнішній і внутрішній попит – слабким. «Очевидна стагнація в економіці, незважаючи на те, що вона все-таки вийшла з подвійної рецесії в першому кварталі 2013 року … На наш погляд, стагнація і дефляція, що переходять в дуже низьку інфляцію, йдуть рука об руку», – говорить експерт.
За словами головного економіста фінансових ринків «Креді Агріколь Банку» Олександра Печеріцина, основними причинами дефляції є жорстка монетарна політика Національного банку, адміністративний контроль цін і «заморожування» комунальних тарифів. «Динаміка інфляції найближчим часом залежатиме від бажання уряду слідувати рекомендаціям МВФ і підвищувати тарифи на енергію та енергоресурси… По завершенню року ми очікуємо інфляцію близько 3,5%», – коментує експерт.
Начальник відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитро Сологуб пояснює тривалу дефляцію низхідною динамікою цін на продукти харчування. «Така інфляційна картина є відображенням несприятливої економічної ситуації – падіння обсягу ВВП три квартали поспіль, погіршення бюджетної ситуації, низька кредитна активність. У найближчі місяці цінова динаміка буде багато в чому визначатися ситуацією з урожаєм, і якщо врожай буде на рівні минулого року, то можна чекати збереження темпів інфляції, близьких до нульових», – прогнозує експерт.
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, в літні місяці в Україні може бути зафіксована інфляція на рівні 0-0,2% або навіть дефляція. «Крива прибутковості українських єврооблігацій останнім часом зростає, це говорить про зростання інфляційних очікувань нерезидентів та інших учасників ринку держоблігацій, і має на увазі зростання інфляції в країні до кінця року… Якщо ціни на газ для населення зростуть на стандартні 50%, підвищиться вартість електроенергії та інших ЖКП – це може додати інфляції цього року 1,5%. За підсумками 2013 інфляція в Україні може скласти 3,0-4,3% », – вважає експерт.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прогнозує офіційну інфляцію за підсумками поточного року близько 2%. «Потрібно робити нормальну структуру індексу інфляції, оскільки вийшла велика різниця між офіційною і реальною інфляцією. За офіційної інфляції 0,1%, реальна інфляція за квітень 2013 виявилася близько 0,6% », – коментує експерт.
Нагадаємо, інфляція в Україні в травні 2013 року, порівняно з квітнем 2013 року, склала 0,1%, в річному вираженні (проти травня 2012 року) зафіксована дефляція в розмірі 0,4%, з початку 2013 року, (травень 2013 до грудня 2012 року) інфляція склала 0,2%.
Україна завершила 2012 рік з дефляцією 0,2%, при цьому зниження споживчих цін за підсумками року було зафіксовано вперше з 2002 року.
Держбюджет на 2013 рік розрахований виходячи з прогнозних макроекономічних показників річної інфляції (грудень до грудня) в 4,8%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас