Прем'єр Туреччини назвав жертвами заворушень чотирьох осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Туреччини назвав жертвами заворушень чотирьох осіб

Світ
302
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи з промовою в парламенті країни, заявив, що жертвами зіткнень демонстрантів з поліцією стали чотири людини.
За словами керівника турецького уряду, в ході протистояння «загинув один поліцейський і троє підлітків». Раніше всі офіційні джерела повідомляли про загибель трьох людей, включаючи одного поліцейського. Ким став четвертий, Ердоган не повідомив.
Разом з тим він вкотре обрушився з критикою на демонстрантів, заявивши, що вони прагнуть нашкодити міжнародному іміджу Туреччини, а також підірвати її економічний прогрес. Крім того, він розповів, що початковий протест захисників природи «був захоплений» членами нелегальних політичних об’єднань, «95 відсотків» яких два тижні тому навіть не знали, де знаходиться парк Гезі і площа Таксим.
Прем’єр пообіцяв, що уряд «не стане на коліна» перед цими людьми і продовжить жорстко придушувати опір співгромадян, незадоволених його авторитарним стилем правління. За його словами, вони самі порушують права інших людей, так як «залишили без відвідувачів багато готелів в Стамбулі» і позбавили покупців місцеві магазини, «за винятком деяких».
Ердоган також звернувся до турецької молоді з проханням підтримати його: «Дорогі юнаки та дівчата! Коли ми взяли владу в Туреччині, країна була в жахливому стані, нам довелося піднімати її в найтяжчих умовах. Зараз стандарти свободи і демократії для молоді досягли висот, про які і мріяти не можна було 10 років тому».
Одночасно з виступом Ердогана в Анкарі стамбульська поліція почала труїти сльозогінним газом і поливати з водометів молодих людей, що прийшли на площу Таксим. Зіткнення за цю територію в центрі Стамбула спалахнули з новою силою.
Акції протесту в Туреччині почалися 28 травня. Приводом до виступів громадян стали плани знести парк Гезі поруч з площею Таксим. Через кілька днів маніфестанти почали вимагати відставки Ердогана, а акції протесту поширилися практично на всю Туреччину.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас