Позиції гривні не похитнуть ні внутрішні, ні зовнішні фактори, - голова НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позиції гривні не похитнуть ні внутрішні, ні зовнішні фактори, - голова НБУ

Валюта
870
Зростання обсягу банківських вкладів у гривні та різке зниження попиту на іноземну валюту свідчить про підвищення рівня довіри українців до національної грошової одиниці. Національний банк України має намір і надалі здійснювати політику, спрямовану на дедоларизацію економічних відносин у країні і, як наслідок, підвищення довіри до національної валюти, заявив глава НБУ Ігор Соркін.
«Покращились ринкові очікування. Про це говорить статистика, яка свідчить, що вклади фізичних осіб збільшуються виключно за рахунок гривневих депозитів. Тільки за травень вклади фізичних осіб збільшилася на 3.1 млрд грн. З початку року сума вкладів у гривні зросла на 33 млрд грн», – сказав голова НБУ.
Внаслідок інтенсивного припливу гривні на банківські вклади фінансовим установам вдалося знизити ставки за кредитами в національній валюті з 17,6% наприкінці минулого року до 15,6%.
Серед пріоритетів роботи НБУ в поточному році Соркін особливо відзначив виховання довіри вкладників банків до гривні, яке було і залишається одним з найважливіших завдань регулятора.
Ігор Соркін також додав, що рішення про зниження облікової ставки до 7% буде стимулювати подальше зниження вартості ресурсів, збільшення обсягів кредитування, що, разом з іншими заходами Нацбанку і уряду, підвищить економічну активність в державі і сприятиме стабільності банківської системи.
Нагадаємо, в січні-травні поточного року був зафіксований приріст обсягу депозитів на 6,7%. При цьому вклади в національній валюті зросли на 12,8%, а обсяг коштів в іноземній валюті зменшився на 0,6%. Як наслідок, банки змогли збільшити обсяги кредитування реального сектора економіки на 1,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас