Прогноз валютних пар гривня-євро і гривня-долар на літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз валютних пар гривня-євро і гривня-долар на літо

Валюта
7099
Золотовалютні резерви України продовжують незначно зміцнюватися п’ятий місяць поспіль після сильного зниження в 2012 році. Цей показник є «лакмусовим папірцем» стабільності валютного курсу в нашій країні.
Чим нижче рівень ЗВР, тим складніше НБУ контролювати курс національної валюти. Поточне зростання цього показника – позитивний фактор, що підтверджує поточну стабільність курсу нашої валюти:
Прогноз валютних пар гривня-євро і гривня-долар на літо
Валютний ринок України залежить не тільки від внутрішньої політичної та економічної обстановки і резервів НБУ. Довготривала стабільність курсу гривні залежить від зовнішніх макроекономічних факторів і згоди з нашими провідними кредиторами.
Відновлення програми кредитування МВФ можливе у разі виконання вимог даної організації. До них відносяться реформи, спрямовані на скорочення бюджетного дефіциту, і введення плаваючого курсу гривні. Ці вимоги ігноруються, і питання отримання нових кредитних траншів залишається відкритим.
Глава Європейського Центробанку (ЄЦБ) Маріо Драгі заявив, що боргова криза в єврозоні поступово сходить нанівець: «Ми можем з упевненістю сказати, що наш валютний союз нині набагато стабільніший, ніж тільки рік тому», – заявив він 23 травня. Крім цього Драгі заявив, що «ринки сповнені впевненості в тому, що євро є сильною і стабільною валютою».
Подібні заяви говорять про те, що глава ЄЦБ покладає виняткові надії на проведені в даний момент програми стимулювання економіки, до яких можна віднести ультрам’яку монетарну політику, спрямовану на зниження курсу євро, і непопулярні серед профспілок реформи в кризових країнах.
При цьому економічна ситуація в Європі залишається складною. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) прогнозує зниження темпів розвитку ВВП Єврозони в 2013 році на 0,6%, що збільшить розрив з економікою США. Крім цього ОЕСР закликала лідерів єврозони ввести більш агресивну модель стимулювання економіки, схожу з американською. У цьому випадку Центробанк активно друкує гроші і вводить їх в економіку.
Зазначу, що оптимізм глави ЄЦБ Маріо Драгі говорить про те, що в даний момент він упевнений в довгостроковій дієздатності поточних реформ. Отже, більш агресивні заходи стимулювання економіки можуть бути введені тільки в разі погіршення макроекономічної статистики із ЄС.
Незважаючи на заяви голови Європейського Центрального банку Маріо Драгі макроекономічна ситуація в Євросоюзі погіршується. Рівні безробіття знаходиться на рекордно високих позначках. Зараз цей показник дорівнює 12.1%, тоді як на початку 2008 року він був всього 7.3%.
Прогноз валютних пар гривня-євро і гривня-долар на літо
Європейський негатив штовхає вгору американські активи і долар. Валюта США виступає притулком для інвестицій, мігруючих за океан. У даний момент долар виглядає привабливіше євро, і чим гірше буде макроекономічна статистика в ЄС, тим більше коштів буде перетікати в долар і тим вище може бути його курс проти євро. У разі поліпшення ситуації в зоні євро буде спостерігатися зворотна тенденція.
Висновок:
 
Враховуючи поточний стан світових економік, влітку ми можемо побачити зниження курсу європейської валюти по відношенню до американської. На внутрішньому валютному ринку України може простежуватися аналогічна тенденція.
Поки Україну готові кредитувати зовнішні інвестори, а золотовалютні резерви не знижуються, приводів для паніки немає, гривні нічого не загрожує. У літній період долар може коливатися в діапазоні 8.05 – 8.2 UAH, а євро – 10.4 – 10.8 UAH.
На тлі необхідності значних кредитних виплат протягом всього 2013 року, довгострокова стабільність курсу гривні можлива лише в разі продовження активного зовнішнього кредитування і відсутності значних зовнішньоекономічних і внутрішньоекономічних ризиків.
Без введення додаткових обсягів валюти в економіку, валютні резерви будуть знижуватися вкрай швидкими темпами. Якщо в цьому випадку НБУ буде проводити незабезпечену емісію гривні, це призведе до її швидкої і значної девальвації.
Зазначу, також, що на Московській біржі в червні будуть запущені торги ф’ючерсом «гривня-долар». Цей фінансовий інструмент створить сприятливі можливості для страхування валютних ризиків зниження курсу гривні по відношенню до долара США, що надзвичайно актуально не тільки для великих компаній, але і для приватних осіб, що віддають перевагу зберігати свої заощадження в цій валюті.
Михайленко Олександр
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас