Через лічильників, які «брешуть», страждають мешканці, у яких такі прилади не встановлені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через лічильників, які «брешуть», страждають мешканці, у яких такі прилади не встановлені

Особисті фінанси
8288
У ряді районів столиці жеки нагадали громадянам: щоб упевнитися в точності показань квартирних лічильників, необхідно провести їх перевірку
Нещодавно в деяких київських будинках з’явилися оголошення про те, що всі мешканці, які мають у квартирах лічильники води, повинні в стислі терміни (зазвичай протягом місяця) забезпечити перевірку цих приладів. Такі вимоги застають зненацька громадян, які слабо собі уявляють, навіщо потрібна перевірка і як її можна провести.
Для того щоб прояснити ситуацію, кореспондент «ФАКТІВ» зустрівся з директором розрахункового департаменту «Київводоканалу» Станіславом Каплуненко.
«З часом точність вимірювань знижується і накопичується похибка»
– Що таке перевірка лічильників?
- Вимірювальний прилад, як і будь-який механізм, з часом зношується і починає гірше працювати. Це відбувається і з лічильниками. І для того щоб упевнитися, що вони забезпечують необхідну точність показань, спеціально уповноважені органи повинні час від часу перевіряти їх і порівнювати дані з показаннями еталонних приладів. Ця процедура і називається повіркою.
– За чиєю ініціативою споживачам води наказується забезпечити термінову перевірку лічильників води?
- Кампанія почалася з подачі «Київводоканалу». Справа в тому, що установка цих приладів у квартирах громадян почалася досить давно. Деякі лічильники працюють уже вісім-десять років. Тим часом, як показує досвід, з часом точність вимірювань знижується і накопичується похибка. Різниця між сумою показань квартирних лічильників води і загальнобудинковим приладом збільшується. А оплачують різницю жителі, у яких лічильників немає. Виходить, якщо квартирні прилади обліку починають показувати меншу витрату води, ніж насправді, то збитки покривають мешканці, які не мають лічильників. Часто на них припадають дуже великі обсяги води і, відповідно, виходить висока плата.
Деякі жеки раніше обмежували норми споживання для таких мешканців об’ємом 5,5 кубометра на людину, а решту воду списували на збитки. Таким чином, частина води взагалі не оплачувалася.
Проте в даний час ми заборонили ЖЕКам так чинити, оскільки відпущену воду в будь-якому випадку треба оплачувати. Одночасно жекам рекомендовано зайнятися роз’яснювальною роботою серед населення для того, щоб забезпечити повірку лічильників, які вже давно знаходяться в експлуатації.
– Чи всі лічильники вимагають перевірки?
- У світі вже існують лічильники води, що не мають рухомих частин, завдяки чому їх точність з часом не знижується і проводити перевірку не потрібно. Проте в Україні вони поки не сертифіковані, тому не застосовуються. Так що всі прилади, які експлуатуються в нашій країні, повинні час від часу проходити перевірку.
– Через що лічильники починають давати похибку?
- У приладах, які використовуються в Україні для заміру витрат води, є частина, що обертається – колесо з лопатями, яке крутиться під дією напору води. Вимірюючи швидкість обертання колеса, прилад визначає витрату води. Недолік подібних лічильників полягає в тому, що в процесі роботи рухомі частини зношуються.
– Наскільки часто потрібно проводити перевірку?
- Це залежить від технічних характеристик конкретного пристрою. Перевірка більшості лічильників, застосовуваних в Україні, повинна проводитися один раз на три або чотири роки.
– Як звичайний споживач може дізнатися, коли йому перевіряти лічильник?
- У кожного приладу є паспорт, у якому зазначений термін провірки. Купуючи і встановлюючи лічильник у себе вдома, його власник повинен вивчити документи і у визначений термін проводити перевірку.
– Але люди, як правило, не запам’ятовують день, коли встановили у квартирі лічильник, і не відстежують час його роботи. Повинен їм хтось нагадати про необхідність перевірки?
- У нас всі закони та нормативні акти складені в розрахунку на чесних людей, які самі пам’ятають свої обов’язки і сумлінно їх виконують. Так що, загалом-то, пам’ятати про необхідність перевірки повинні споживачі.
Але, звичайно, з урахуванням того, що не всі вони на належному рівні розбираються в приладах, роз’яснювальну роботу слід проводити жекам. Нагадати людям про необхідність перевірки – їх завдання. На жаль, жеки цим практично не займаються.
«Представник жеку обов’язково повинен бути присутнім при демонтажі приладу для того, щоб переконатися в цілісності пломб»
– Як повинна чинити людина, яка вирішила перевірити свій лічильник або отримав відповідний припис з жеку?
- У першу чергу необхідно написати заяву в ЖЕК. Справа в тому, що на гайки, якими прикручені до труби квартирні лічильники, при монтажі ставиться пломба жеку. Це потрібно для того, щоб споживач не міг самостійно демонтувати лічильник. Тому представник жеку обов’язково повинен бути присутнім при демонтажі приладу для того, щоб переконатися в цілісності пломб і в тому, що лічильник не має зовнішніх несправностей.
Якщо все виявляється нормально, то співробітник жеку складає акт про цілісність пломб і відсутність видимих ​​несправностей. Показники лічильника передаються в бухгалтерію ЖЕКу, яка за допомогою спеціальної комп’ютерної програми перевіряє, чи справно користувач платив за воду.
– А власне демонтаж лічильника теж виконує співробітник жеку?
- Взагалі, можна домовитися з жеком, щоб це зробили його працівники. Однак жек виставить окремий рахунок, оскільки обслуговування внутрішньоквартирних приладів не входить в його прямі обов’язки.
– Хто і за які гроші повинен виробляти перевірку лічильників?
- Багато хто вважає, що цим має займатися ЖЕК.
– Логічно.
- Однак насправді це не так. У 2011 році були прийняті нові тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій. У тарифах розписано, які саме послуги входять в рахунок квартплати. І легко переконатися, що перевірка лічильників води там не вказана. Таким чином, гроші за дану послугу з громадян жеки не беруть, тому і надавати її не повинні.
У той же час в нормативних актах є положення про те, що експлуатаційні організації можуть включити перевірку лічильників у число надаваних мешканцям послуг. Плата в даному випадку становитиме 50 копійок з квадратного метра житла.
При цьому в квитанції повинен з’явитися новмй рядок – «Перевірка лічильників води». Наскільки мені відомо, в Києві практично немає експлуатаційних організацій, які так би робили. Основна причина: споживачам послуга здається занадто дорогою.
– Так, загалом, не здається. Припустимо, площа квартири становить 60 квадратних метрів. Значить, за повірку лічильників її мешканцям щомісяця довелося б платити 30 гривень. За рік виходило б 360 гривень. Припустимо, лічильник потрібно перевіряти раз на три роки. За цей час при такому тарифі набігає 1080 гривень. Це дійсно дуже дорого.
- Ось тому повірка лічильників надана самим мешканцям. Вони можуть обійтися меншою сумою, але їм доведеться витратити на це якийсь час.
– Скільки триває перевірка лічильника?
- Не довше тижня.
- Але людина більше трьох діб без води прожити не може. Крім того, є побутові потреби – туалет, прання, миття посуду …
- Природно, залишати людей на тривалий термін без води не можна. Тому передбачено, що на час повірки на місце лічильника встановлюються перехідники – вставки труби, які дають можливість нормально користуватися водою.
– А як оплачується вода в цей період?
- Враховується середня витрата даного мешканця. Передбачається, що під час перевірки він використовує приблизно стільки ж води, скільки і в інший час.
– Але якщо демонтаж лічильників – турбота самого мешканця, то хто йому поставить такі перехідники?
- Про це йому потрібно домовлятися з організацією, демонтувавши прилад.
– Тобто всі проблеми, пов’язані з перевіркою лічильників, повинен вирішувати сам мешканець?
- Якщо квартира приватизована, то так. Відповідальність жеку закінчується на вході в квартиру.
- Але зараз складається така ситуація: якийсь жек раптом оголошує мешканцям, що вони повинні в стислі строки провести перевірку своїх лічильників. Якщо всі побіжать у різні сторони шукати слюсарів, то виникне плутанина. Такі акції важко здійснювати без певної організації.
- Часто жеки допомагають мешканцям впоратися з цим, беручи на себе якусь частину роботи. Деякі, наприклад, забезпечують повний цикл: самі демонтують лічильники, самі відвозять їх на перевірку і потім встановлюють назад. Природно, таке обслуговування коштує дорожче. Інші допомагають мешканцям тільки демонтувати і встановити лічильники. Відповідно, це дешевше. Але тоді громадянам доведеться самостійно відвезти лічильник у організацію, що здійснює перевірку, і потім забрати його.
«Можна не перевіряти лічильники, а просто їх міняти. Це виходить досить зручно і вигідно »
– Де відбувається перевірка лічильників?
- Лінія перевірки є у нас в «Київводоканалі». У столиці існують ще кілька підприємств, які мають право надавати таку послугу. Їхні контакти жеки зазвичай надають громадянам, які мають перевірити лічильники.
– Судячи з усього, перевірка лічильників – досить витратне і обтяжливе заняття.
- Є ще такий шлях: не перевіряти лічильники, а просто їх міняти. Тоді потрібно тільки один раз найняти слюсаря або домовитися з жеком і просто зняти старі лічильники і відразу поставити на їх місце нові. Це виходить зручно і вигідно. Перевірка лічильника у нас коштує 48 гривень. Новий лічильник обійдеться приблизно в 100 гривень. Тобто виходить, що ви заплатите приблизно на 100 гривень дорожче за два лічильника. Але зате заощадите на монтажі перехідників і на другий виклик майстра для установки перевірених лічильників, а також співробітника жеку, який повинен їх опечатати.
Крім того, для перевірки лічильники потрібно відвезти на підприємство, а через деякий час знову з’їздити туди, щоб забрати їх. При заміні лічильників цього робити не потрібно. Або можна вже після заміни не поспішаючи провести перевірку і, коли прийде час перевіряти нові лічильники, замінити їх старими.
До того ж немає гарантії, що лічильник пройде перевірку.
– А що роблять в цьому випадку?
- Якщо виявилося, що лічильник не забезпечує необхідної точності, то його вже ніяк не можна повернути в експлуатацію. Прилад просто замінюють новим.
– Часто таке буває?
- Першу перевірку більшість лічильників витримують. А ось після другої від більшості з них доводиться відмовлятися. Таким чином, термін життя лічильника, як правило, не перевищує двох «міжповіркових» періодів – від шести до восьми років.
Поговоривши з представником водоканалу, я прийшов до переконання, що краще перевіряти домашні лічильники води, не чекаючи моменту, коли це накажуть зробити всім мешканцям будинку одночасно. Щоб з’ясувати, як проводиться перевірка, я звернувся в різні підприємства, які теоретично могли мені допомогти. Реакція всюди була схожою. Всі, з ким мені довелося розмовляти, в першу чергу висловлювали подив і ставили одне і те ж питання: «Навіщо вам це потрібно?»
- Так адже термін прийшов, – відповів я інженеру жеку.
Виявилося, що їй взагалі невідомо, що прилади потрібно перевіряти. Крім того, за словами інженера, це все одно неможливо, оскільки у жеку і без мене повно клопоту з установкою нових лічильників. Так що на перевірку старих зовсім часу не залишається.
- Але, якщо хочете, я вас запишу, – запропонувала інженер. – Як тільки слюсарі звільняться, вони вам допоможуть.
– А коли орієнтовно це може статися?
- Місяця через два, не раніше. А якщо ви поспішаєте, то шукайте фірму, яка займається сантехнічними роботами.
Знайти таку фірму не склало труднощів. Там теж здивувалися настільки незвичайному замовленням, але сказали, що готові виконати демонтаж двох лічильників за 300 гривень. Правда, з установкою перехідників на час повірки вийшла заминка. За це фірма не взялася. Багато роботи, а заробітку мало.
Нарешті слюсар-приватник порадив мені не возитися з перевіркою, а просто купити нові лічильники і поміняти. Дешевше вийде.
– А скільки буде коштувати?
- Ну, десь гривень по 200 за лічильник … А знаєте, що я вам пораджу, – співрозмовник перейшов на задушевний тон. – Ви підіть краще на ринок, купіть гайковий ключ за 30 гривень і самі розкрутите ці гайки. Так і вам дешевше буде, і мені мороки менше.
Роберт Василь
За матеріалами:
Факти і коментарії
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас