Міндоходів готове відстрочити штрафи за відсутність касових апаратів з модулями для електронної звітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міндоходів готове відстрочити штрафи за відсутність касових апаратів з модулями для електронної звітності

Казна та Політика
1133
Міністерство доходів і зборів України готове піти на компроміс щодо відстрочки накладення штрафів за відсутність у підприємців касових апаратів з модулями для формування електронної звітності, але не відмовляється від самої системи обов’язкового електронного декларування операцій з готівкою.
Про це під час брифінгу в Кабінеті міністрів заявив міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.
«Ми готові йти на компроміс. Якщо ми бачимо, що підприємці не встигають – ми готові піти на відстрочення по штрафах. Більше того, штрафи – це не самоціль. Ми не відмовимося від системи, яка повинна працювати. І реєстратори розрахункових операцій (модулі до касових апаратів) – це частина системи, яку ми будуємо. Ми повинні йти цим шляхом – нехай повільно, але впевнено», – підкреслив Клименко.
Клименко звернув увагу, що, по суті, пропонована ініціатива електронного декларування грошових потоків – правильна, оскільки контроль цих потоків буде здійснюватися дистанційно. «Згадайте, як ще 3-4 роки тому контролери приходили на підприємства і, вибачте за слово, трусили підприємців. Зараз ми фактично пішли від перевірок. Але система контролю потрібна. І ми говоримо: ось зрозумілий спосіб, коли ми маємо можливість контролювати дистанційно. Звичайно, це плюс», – зазначив міністр.
При цьому він не підтримав думку про те, що в Україні занадто багато підприємців, які просто не встигають переобладнати касові апарати. «Завжди будуть ті, хто не встигає. Ми дали можливість перейти на нові правила. Ось зверніть увагу, у нас майже на третину зросли обсяги задекларованих фізособами доходів. Звідки? А суть в тому, що ми говоримо про можливе введення загального декларування. І до цього готуються вже зараз», – сказав Клименко.
Як повідомлялося, з 1 січня 2013 року в Україні набули чинності законодавчі норми про дистанційний моніторинг касових операцій, які передбачають впровадження системи електронної касової звітності.
10 січня Кабінет міністрів України зажадав обладнати касові апарати модулями безпеки, розробленими Національним банком, для попередження спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції. Відповідні зміни Кабмін затвердив постановою № 6 від 9 січня 2013
Разом з тим, Асоціація платників податків України закликала владу розглянути можливість відстрочки штрафних санкцій за відсутність нових реєстраторів розрахункових операцій (нових касових апаратів з модулями для формування та відправки електронної касової звітності) до 1 січня 2014 року.
У свою чергу, народні депутати від усіх представлених у Верховній Раді фракцій запропонували Раді відстрочити до 1 липня 2014 настання відповідальності у вигляді штрафних санкцій за відсутність нових або переобладнаних касових апаратів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас