Обсяг простроченої заборгованості підприємств України перед банками знизився на 9,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг простроченої заборгованості підприємств України перед банками знизився на 9,5%

Казна та Політика
330
Обсяг простроченої заборгованості підприємств перед банками України в січні-квітні 2013 знизився на 9,5% порівняно з аналогічним показником минулого року, до 54,4 млрд грн. Про це повідомили в прес-службі Незалежної асоціації банків України.
При цьому, зазначили в НАБУ, частка простроченої заборгованості в загальному кредитному портфелі підприємств також знизилася з 10,3% минулого року до 8,8% в 2013 році.
Основну частину цієї заборгованості формують прострочені платежі підприємств галузей, що кредитуються найбільш активно.
Так, прострочені платежі підприємств торгівлі та компаній, що займаються ремонтом автотранспортних засобів, становлять 37,2% від обсягу простроченого портфеля.
Прострочена заборгованість підприємств переробної промисловості – 24,2%, заборгованість будівельних підприємств – 9,6% від загальної суми прострочених зобов’язань, а своєчасно непогашена заборгованість компаній, що спеціалізуються на операціях з нерухомістю, формує 8,6% обсягу простроченого портфеля.
“Підприємства основних галузей-позичальників обслуговують кредитну заборгованість в цілому задовільно”, – зазначають у НАБУ.
Зокрема, частка простроченої заборгованості в портфелі кредитів харчової промисловості становить 7,9%, в обсязі кредитів будівельних компаній – 11,4%, в кредитах операторів ринку нерухомості (девелоперів) – 10,7%.
Помірний рівень простроченої заборгованості також спостерігається в металургії (6,7%) та машинобудуванні (6,4%) – незважаючи на те, що попит на продукцію цих галузей на зовнішніх товарних ринках залишається слабким.
Високий рівень прострочених кредитів спостерігається в галузях, яким притаманний ситуативний попит при значному рівні конкуренції (наприклад, для поліграфії цей показник становить 66%), однак, рівень таких кредитів у кредитному портфелі в цілому незначний.
Існує позитивна тенденція скорочення обсягів простроченої заборгованості за основними складовими: впродовж квітня обсяг простроченої заборгованості компаній будівельного сектора скоротився на 9,8% (-567 млн грн), торгових підприємств – 2,3% (на 467 млн грн), компаній, що здійснюють операції з нерухомим майном – на 2,6% (-127 млн грн).
У той же час обсяг “прострочення” за кредитами переробної промисловості дещо зріс, але незначно (на 0,4%, або +54 млн грн).
За останній рік загальний обсяг простроченої заборгованості юридичних осіб скоротився на 10,6%, а питома вага простроченої заборгованості в кредитному портфелі юридичних осіб зменшилася на 1,5 п.п.
На думку експертів НАБУ, така тенденція вказує на поступове вирівнювання загальної ситуації.
Банки виважено надають кредити, а підприємства намагаються своєчасно виконувати фінансові зобов’язання перед банківськими установами незважаючи на спад у реальному секторі (індекс промислової продукції за січень-квітень склав 95,8%). Побічно поглиблення співпраці банків і підприємств підтверджують також дані опитування НБУ за I квартал 2013 року (у порівнянні з попереднім кварталом, частка компаній, яка включила утруднений доступ до кредитних ресурсів в основні фактори, що стримують розвиток реального сектора, знизилася на 1,5 п.п .. – до 16,7%).
“Однак, останні негативні судові рішення, що стосуються кредитних правовідносин і ризиків банків як заставних кредиторів в результаті нової редакції Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” можуть нівелювати незначну позитивну тенденцію до поліпшення ситуації з врегулюванням проблемної заборгованості та кредитуванням підприємств”, – підкреслюють в НАБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас