Газпром про рахунок Україні на $ 7 млрд: або я веду її в ЗАГС, або вона веде мене до прокурора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром про рахунок Україні на $ 7 млрд: або я веду її в ЗАГС, або вона веде мене до прокурора

Енергетика
1752
“Газпром” не коментує перспективу звернення до арбітражу у зв’язку з невиплатою Україною $7 млрд за недобір газу в 2012 році.
Заступник голови правління “Газпрому”, генеральний директор “Газпром експорту” Олександр Медведєв на прес-конференції заявив: “За контрактом фіксуються обсяги, недобори. За контрактом ми маємо право компенсувати обсяги недобору. Ми діємо відповідно до контракту”.
Він відмовився відповідати на пряме запитання – чи буде подано позов до суду: “Все вам розкажи”.
Медведєв нагадав цитату з фільму “Кавказька полонянка”: “Або я веду її в ЗАГС, або вона веде мене до прокурора”. Відповідаючи на відповідні репліки із залу, він зазначив, що “краще в ЗАГС, ніж до прокурора”.
Коментуючи плани України організувати реверсні поставки газу з Європи, він зазначив: “Реверс реверсу різниця: буває фізичний реверс, буває віртуальний”. У континентальній Європі віртуальний реверс є загальноприйнятою практикою, і “Газпром” є учасником таких угод.
“Віртуальний реверс без участі постачальника неможливо бездоганно проводити. Потрібна участь і постачальника, і покупця, і транспортного оператора, власника транспортної системи”, – прокоментував газовик. А організацію таких схем без участі постачальника він назвав самодіяльністю, адже “не треба забувати, що ми маємо справу зі складною системою”.
“Контрактом передбачено певні правила актування газу в тій чи іншій точці здачі. Не можна в односторонньому порядку говорити, що ми введемо реверс. Це не тільки некоректно, але і небезпечно з усіх точок зору. Ми повинні будемо проаналізувати, що це і хто є учасником”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас