НБУ: операції з платіжними картками становлять більше ніж 50% від ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: операції з платіжними картками становлять більше ніж 50% від ВВП

Фінтех і Картки
430
Сьогодні платіжний ринок України представлений такими державними платіжними системами: системою міжбанківських розрахунків Національного банку України (СЕП), національною системою платіжних карт – НСМЕП, шістьма картковими платіжними системами, значною кількістю систем грошових переказів і внутрішньобанківськими платіжними системами.
“Обсяги платежів, що були проведені через систему електронних платежів Національного банку України в 2012 році, перевищують ВВП більше ніж у 8 разів, а операції за платіжними картками становили більше 50% від ВВП”, – повідомила в ході міжнародної конференції “Платіжній форум” директор Генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська.
Нагляд за діяльністю сучасних високотехнологічних платіжних систем, які дають змогу переводити великі суми коштів за лічені хвилини, з боку держави мають бути на відповідному рівні, уважає Наталія Синявська.
Нагадаємо, що закон України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” у редакції 2012 року врегулював питання здійснення нагляду (оверсайта) за платіжними системами і системами розрахунків. “Сьогодні оверсайт платіжних систем стає однією з основних функцій центрального банку України, важливою складовою його діяльності щодо забезпечення фінансової стабільності держави, – сказала директор Генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська. – За даними Світового банку близько 100 центральних банків світу вже здійснюють оверсайт платіжних систем на постійній основі для забезпечення безперервного і стабільного функціонування платіжних систем і систем розрахунків”.
Реалізація на практиці нагляду за платіжними системами в Україні сприятиме, за думкою Наталії Синявської, підвищенню прозорості платіжного ринку України, запобіганню незаконній діяльності на ринку платіжних систем, захисту прав користувачів платіжних систем, підвищенню надійності та ефективності платіжних систем, а також їх розвитку відповідно з міжнародними стандартами.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас