Безробіття не дозволяє економити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття не дозволяє економити

Казна та Політика
1292
Євросоюз готовий відступити від політики жорсткої бюджетної економії. Єврокомісія закриє очі на дефіцитні бюджети Франції, Іспанії та Нідерландів, а також позбавить Італію бюджетного моніторингу. Головна проблема ЄС зараз – величезне безробіття, що загрожує обернутися цілим «втраченим поколінням».
У середу Єврокомісія ухвалить рішення щодо бюджетів держав – членів Євросоюзу на наступний рік. Це рішення може знаменувати відхід від практикованої з початку кризи політики жорсткої бюджетної економії.
Відразу трьом з п’яти найбільших економік ЄС – Франції, Іспанії та Нідерландам – буде дозволено перевищити допустимий тривідсотковий дефіцит бюджету, пише Financial Times, без штрафних санкцій.
Франція очолює список країн, які могли б отримати штрафи від Єврокомісії. Дефіцит її бюджету становить 3,9% ВВП, тоді як не повинен перевищувати 3%. Однак єврокомісар з питань економіки Оллі Рен запропонував дати країні дворічну відстрочку. Іспанія теж перевищує ліміт з тією різницею, що у неї вже йде рік відстрочки, але і бюджет 2014 р. передбачає дефіцит 7%. Рен також запропонував дати додаткові два роки для досягнення цільових показників. Італія вже майже домоглася необхідних показників і того, щоб стати шостою країною єврозони, що уникнула моніторингу з цього приводу. Новий прем’єр-міністр Енріко Летта поставив було це під загрозу, заявивши, що має намір дати зворотний хід і знизити підвищені попередником податки. Тепер, як очікується, Єврокомісія позбавить Рим від процедури перевірки, незважаючи на заяву Летте.
В обмін Єврокомісія зажадає від держав зосередити зусилля на проблемах ринку праці.
Економіка єврозони скорочується вже шість кварталів поспіль. Жорстка економія призвела до скорочення витрат домогосподарств і підприємств, рівень безробіття виріс до рекордних 12%, безробіття серед молоді – 23,5% (5,7 млн осіб, з них 3,6 млн у країнах, що входять в зону євро).
Держави і самі закликають діяти в цьому напрямку. Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що треба діяти «негайно», щоб скоротити шестимільйонне безробіття серед молоді. Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой закликав Євросоюз так змінити законодавство, щоб країни не штрафувалися за дефіцит бюджету, а направляли ці суми на боротьбу з молодіжним безробіттям. «Нам треба рятувати ціле покоління – молодь, яка налякана. Ми маємо в своєму розпорядженні покоління чудово освічених людей, але не використовуємо його. Це неприйнятно», – вважає міністр праці Італії Енріко Джованніні.
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу ще у квітні заявив, що скорочення витрат вичерпало ліміт політичної та громадської підтримки. Представники академічної спільноти раніше виступили проти дослідження, що стало науковим обґрунтуванням стискання бюджетів. Економісти з Університету в Массачусетському Амхерсті – Томас Херндон, Майкл Еш і Роберт Поллін – доводять, що країни з великим держборгом показують «помірне зниження темпів зростання», а не «стагнацію або падіння», як стверджували автори знаменитого «Зростання в період боргу» Кармен Рейнхарт і Кеннет Рогофф з Гарвардського університету.
Негативні наслідки жорсткої економії добре видно на прикладі Португалії. У країні, держборг якої, незважаючи на всі зусилля і фінансову допомогу, виріс до 124% ВВП за підсумками 2012 року проти 108% роком раніше, а ВВП скоротився на 3,2%, бестселером стала книга «Чому нам потрібно залишити зону євро». Твір Жоау Феррейра ду Амарала обігнав всі кулінарні книги і навіть роман «50 відтінків сірого», повідомляє The Wall Street Journal. Було продано вже близько 7000 примірників четвертого видання, що неймовірно багато для економічного трактату в країні з населенням менше 11 млн людей. «На щастя, ця тема перестала бути табу, і тепер ведеться багато дискусій як всередині країни, так і за кордоном», – зазначає автор в інтерв’ю.
«Є межі того, чого можна домогтися економією», – говорить старший економіст Єврокомісії Маартен Вервей.
Втім, керівні єврочиновники підкреслюють, що не готові повністю відмовитися від вимог «бюджетної дисципліни». Брюссель піддасть критиці низку урядів за низькі темпи реформ і зажадає негайних дій від тих країн, яким, на думку чиновників, загрожує тривала стагнація. Навіть від Франції та Італії, незважаючи на поблажки, зажадають взяти бюджети під контроль.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас