Міндоходів: норма про оподаткування грошових переказів з-за кордону існує вже десять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міндоходів: норма про оподаткування грошових переказів з-за кордону існує вже десять років

Казна та Політика
5037
Міністерство доходів і зборів України наголошує, що норма про визнання об’єктом оподаткування іноземних доходів, у тому числі грошових переказів з-за кордону, міститься в українському законодавстві вже більше 10 років.
Відповідна норма була передбачена спочатку Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003, а потім увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня 2011 року. Зокрема, чинне законодавство передбачає, що при отриманні таких доходів громадянин має подати річну декларацію, в якій зазначити отриману суму, та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб. Відповідно до Податкового кодексу, кошти, які перераховані з-за меж України на поточні чи карткові рахунки громадян, вважаються іноземними доходами.
Ставка податку залежить від суми отриманих коштів. Якщо сума перевищує десятикратний розмір мінімальної місячної зарплатні (у січні-листопаді 2013 року – 1147 грн.), застосовується ставка 17%, в інших випадках – 15%. При цьому Податковий кодекс передбачає, що у разі наявності міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном.
Тобто, громадяни України, які у 2012 році отримували будь-які оподатковувані доходи з іноземних джерел, у тому числі перекази з-за кордону, повинні були включити такі доходи до складу загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію. За підсумками деклараційної кампанії поточного року громадяни збільшили задекларований обсяг іноземних доходів, отриманих у 2012 році, у вісім разів – до 9 млрд. грн. (за 2011 рік було задекларовано 1 млрд. грн.). Сплата податку з таких заробітків зросла майже вп’ятеро і склала 580 млн. грн.
З огляду на активну суспільну дискусію з приводу оподаткування грошових переказів з-за кордону, Міністерство доходів і зборів України підкреслює, що мова йде не про запровадження нового податку, а про виконання прямої норми закону, яка діє з 2003 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас