Каштановий скандал: чиновники КМДА летять до Італії з'ясовувати ситуацію з "елітними" каштанами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каштановий скандал: чиновники КМДА летять до Італії з'ясовувати ситуацію з "елітними" каштанами

Казна та Політика
2534
Для з’ясування ситуації з підміною саджанців каштанів, висаджених цієї весни на Хрещатику в Києві, в Італію відправляються представники столичної влади, повідомив радник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Мазурчак.
“Ми готуємо на понеділок поїздку до Італії наших представників у цю фірму (яка поставила саджанці каштанів). Плануємо, що поїде заступник голови Шевченківської районної держадміністрації та садівник, який є переможцем тендеру з постачання”, – повідомив Мазурчак в четвер.
“Я вважаю, що завтра у мене вже буде відповідь італійської сторони щодо даного інциденту. Однозначно питання стоїть так: італійська фірма поставила нам каштани не ті, які були записані в супровідних документах. Документи я перевірив – вони видані саме на м’ясо-червоні каштани Бріоті. Ясно, що ці каштани не відповідають супровідним документам”, – зазначив він.
За словами радника голови КМДА, Шевченківське управління зелених насаджень (УЗН) вже підготувало претензію ТОВ “Професійний садівник”, яке виграло тендер на постачання саджанців і придбала їх в італійської фірми.
Мазурчак також повідомив, що ТОВ “Професійний садівник”, у свою чергу, підготував таку ж претензію до італійської фірми-постачальника.
“Вже встановлено, що підміни в Україні не було”, – підкреслив Мазурчак.
За його словами, це легко довести, вивчивши проби землі з коренів саджанців.
“Є два варіанти: або італійська фірма помилилася, і вона повинна нести відповідальність аж до заміни всіх дерев за свій рахунок, або мала місце змова цієї фірми з постачальниками (ТОВ “Професійний садівник”), і в такому випадку буде той же результат”, – зазначив він.
Якщо ж саджанці не будуть замінені, то КМДА має намір домагатися цього різними способами. “Ми будемо звертатися в італійське посольство, подавати до суду. Ми готові довести, що італійці винні”, – заявив Мазурчак.
За його словами, висаджені на Хрещатику каштани восени будуть пересаджені в інші місця на території Києва, якщо виявляться стійкими до молі та спеки.
“Найкращим варіантом було б, наприклад, щоб вони поставили нам партію нормальних “Бріоті”, а ці каштани, щоб не везти до Італії, вони нам продали, грубо кажучи, за півціни, а краще було б – подарували, щоб ми могли пересадити їх в інші місця за умови, що вони хороші і стійкі до молі”, – зазначив радник голови КМДА.
Як повідомлялося, на Хрещатику цієї весни були висаджені 289 саджанців каштанів, з них 115 були придбані за спонсорські кошти, решта – за рахунок коштів міського бюджету. Передбачалося, що з бюджету буде виділено 980 тис. грн, але поки постачальникам заплатили лише половину цієї суми.
Передбачалося, що завезені саджанці каштана м’ясо-червоного сорту “Бріоті”, але після висадки виявилося, що дерева іншого сорту. У результаті експертизи, проведеної фахівцями столичних ботанічних садів, з’ясувалося, що лише два каштана з висаджених 289 виявилися сорту “Бріоті”, 11 дерев відносяться до виду каштан кінський голий (Aesculus glabra), який до цих пір ніколи не висаджувався на вулицях Києва, мінімум 18 – належать до виду каштан кінський звичайний (Aesculus hippocastanum), форма Баумана, який відрізняється махровими квітами і відсутній в колекціях ботанічних садів Києва і теж ніколи не був висаджений на вулицях української столиці.
Решта є звичайними білими каштанами.
Прокуратура Києва почала перевірку обставин даного інциденту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас