Подальше реформування "Укрзалізниці" підвищить інтерес інвесторів до компанії - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подальше реформування "Укрзалізниці" підвищить інтерес інвесторів до компанії - експерт

Казна та Політика
249
Дебютне розміщення п’ятирічних єврооблігацій “Укрзалізниці” на $500 млн під 9,5% можна вважати успішним, хоча це ще не той результат, який можна назвати ідеальним, вважає старший банкір, керівник сектору інфраструктури та енергетики в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Марк Магалецький.
“Для дебютного розміщення це можна вважати успіхом. Це стало можливим завдяки активним і послідовним зусиллям, що вживаються останнім часом, з реформування залізничної галузі, підвищення якості фінансової звітності “Укрзалізниці”, формулювання та реалізації збалансованої фінансової стратегії”, – сказав експерт.
“Разом з тим порівняння результатів випуску з аналогами в Європі та регіоні, в тому числі РЖД і КТЗ, наочно показує потенціал для розвитку “Укрзалізниці”. Звичайно, позначилася різниця в рейтингу країн, оцінки ризиків та привабливості ринків, однак свою роль зіграла і незавершена реформа залізничного сектора”, – додав М.Магалецький.
За його словами, випуск єврооблігацій – це хороший крок вперед для компанії, який дозволить вирішити цілу низку невідкладних завдань з фінансування першочергових капітальних вкладень та оптимізації кредитної заборгованості.
Коментуючи можливість “Укрзалізниці” надалі вдаватися до такого способу фінансування свого розвитку, представник ЄБРР висловив думку, що такі перспективи будуть залежати як від загальної кон’юнктури ринку (яка зараз сприятлива), так і від ситуації з даним конкретним позичальником і чим сильніша компанія, тим менше вона залежатиме від кон’юнктури.
“Виконання заявлених у проспекті емісії планів буде відслідковуватися інвесторами і за подальших розміщень прогрес у їх виконанні відіб’ється на вартості, термінах і обсягах фінансування, що залучається”, – пояснив М.Магалецький.
Визначальним фактором у зв’язку з цим будуть темпи і якість реформування “Укрзалізниці” та залізничної галузі в цілому, додав експерт. “Значний прогрес у цій сфері було досягнуто в 2011-2012 роках, що знайшло своє відображення у схваленні Програми реформування і відповідної законодавчої бази та початку підготовки корпоратизації УЗ. В останні ж місяці ці процеси помітно сповільнилися”, – вважає він.
Представник ЄБРР нагадав, що в Національному плані дій на 2013 рік передбачалося створити акціонерне товариство на базі “Укрзалізниці” у квітні поточного року, проте дане рішення поки відкладено на невідомий термін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас