Сенат США: важливо перекрити великим корпораціям можливість уникати податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат США: важливо перекрити великим корпораціям можливість уникати податків

Фондовий ринок
693
Генеральний виконавчий директор Apple Тім Кук, виступаючи на засіданні комітету сенату, закликав парламентаріїв знизити ставки на повернення капіталу в США.
Під час слухання він підкреслив: у тому, що Apple залишає істотну частину прибутку за кордоном, немає нічого злочинного, і компанія сплачує всі необхідні податки до останнього долара. Результати сенатського розслідування говорять про те, що компанія не сплачувала податки з $79 млрд виручки, отриманої в 2009-2012 рр.
Сенатори у своєму виступі відзначили, що хоча компанія не порушила існуючих законів, є гостра необхідність змінити податковий кодекс, щоб перекрити лазівки.
“Як би там не було, важливо перекрити великим корпораціям можливість уникати податків”, – заявив Карл Левін, сенатор від штату Мічиган і представник Демократичної партії, який очолював слухання. Схожої думки дотримуються представники Республіканської партії. Джон Маккейн, сенатор від штату Арізона, зазначив, що Apple порушила якщо не букву, то дух закону.
Зараз робочі групи в палаті представників і сенаті закінчують розробку законопроектів, які повинні вирішити проблему приховування прибутку на закордонних рахунках. Торік аналітики JPMorgan порахували, що понад 1 тис. американських компаній приховують таким чином від податкової служби понад $1,7 трлн. Лідером списку стала Apple, яка зберігає в юрисдикціях з м’яким податковим кліматом близько $102 млрд.
Тім Кук вважає, що ставку на дохід корпорацій в США потрібно знизити до двадцяти з лишком відсотків, а ставку на репатріацію капіталу – до 5-7%, і тоді американські корпорації відмовляться від складних схем і повернуть фінанси на батьківщину.
Позицію корпоративного сектора повністю поділяє Ренд Пол, який вважає, що сенат повинен був вибачитися перед представниками Apple. “Комітету потрібно подивитися в дзеркало і подивитися на тих, хто створив таке податкове законодавство, яке видавлює американські компанії за кордон”, – заявив він.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас