Україна і США розпочинають спільну утилізацію ракетного палива SS-24 на ПХЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і США розпочинають спільну утилізацію ракетного палива SS-24 на ПХЗ

Енергетика
460
Україна і США розпочинають спільну утилізацію твердого ракетного палива (ТРП) SS-24 міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) РС-22 (SS-24 за класифікацією НАТО) на потужностях Павлоградського хімічного заводу (ПХЗ, Дніпропетровська обл.).
Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, церемонія відкриття одного з ключових об’єктів програми утилізації ТРП – побудованого США заводу з утилізації твердих відходів ТРП, а також порожніх корпусів двигунів МБР – проходить у вівторок на ПХЗ за участю президента України Віктора Януковича і голови дипмісії США в Україні Джона Теффта.
Як повідомив журналістам напередодні початку церемонії технічний директор ПХЗ Євген Устименко, будівництво об’єкта забезпечено американською стороною в рамках домовленостей, досягнутих головами держав у 2010 році.
Будівництво об’єкта розпочато США восени 2012 року, інтегруючим підрядником спорудження виступила американська URS.
За деякими оцінками, вартість заводу з утилізації твердих відходів ТРП і порожніх корпусів двигунів МБР становить близько $35 млн.
Як зазначив технічний директор, завод забезпечує три процеси: знешкодження, фрагментацію і переробку твердих відходів ТРП і порожніх корпусів двигунів. Потужність установки забезпечує утилізацію 600 кг/год невибухових речовин, і 60 кг/год – вибухових.
За його даними, в даний час на ПХЗ готують до утилізації 99 корпусів МБР і 4 тис. тонн ТРП.
Після завершення програми утилізації ТРП SS-24, планується використання установки в програмі утилізації боєприпасів: йдеться про утилізацію близько 2 млн тонн боєприпасів, зазначив він.
Як повідомив Є.Устименко, крім побудованого США об’єкта, у вівторок ПХЗ вводить в експлуатацію також об’єкт з виготовлення стабілізуючих розчинів потужністю вилучення та переробки твердих відходів ТРП до 2 тис. тонн на рік. Створений на основі енергозберігаючих технологій, завод також готовий виробляти рідкі мінеральні добрива, зазначив він.
Утилізація ТРТ МБР РС-22 на потужностях ПХЗ здійснюється в рамках міжнародних зобов’язань України зі скорочення і ліквідації стратегічних озброєнь (СТРТ-1), а також держпрограм з ліквідації МБР РС-22 і утилізації ТРП МБР РС-22. У рамках програми до кінця 2013 року планувалося утилізувати наявні в Україні 5 тис. тонн ТРП РС-22.
Згідно з ухваленою в грудні 2012 року постановою уряду, терміни реалізації програми продовжені до кінця 2015 року.
У 2011-2012 роках на ПХЗ забезпечена утилізація 54 найнебезпечніших за термінами зберігання третіх ступенів МБР, в 2013 році планується утилізувати 18 других ступенів МБР.
Проблематика активізації співпраці за програмою обговорювалася на рівні голів держав – Віктором Януковичем і Бараком Обамою під час Вашингтонського ядерного саміту в 2010 році.
Тоді ж сторонами була досягнута домовленість про вивезення з території України наявних запасів високозбагаченого урану в обмін на фінансову і технологічну компенсацію обсягом понад $60 млн.
У 2011 році американська сторона також підтвердила взяті на себе зобов’язання щодо введення в Україні в експлуатацію ядерної установки – джерела нейтронів – на базі Харківського фізико-технічного інституту не пізніше квітня 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас