Які дороги в Україні стануть платними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які дороги в Україні стануть платними

Казна та Політика
5892
У найближчі роки і у нас можуть з’явитися платні, зате такі за якістю, як на Заході, швидкісні дороги, про це заявив вчора голова Укравтодору Євген Прусенко.
Нагадаємо, за законом, щоб брати плату за проїзд, необхідно забезпечити водіїв альтернативною безкоштовною дорогою, тому Прусенко запевнив, що нові траси прокладуть з нуля поруч з діючими за рахунок інвесторів, які і стануть отримувати дохід. Брати планують по 30 коп./км з легкових автомобілів, і до 1 грн/км з вантажних. Платних доріг буде шість (див. інфографіку), точні маршрути стануть відомі до кінця наступного року, коли автодорівці підготують проекти будівництва, але траси не пройдуть через населені пункти, де є обмеження швидкості (60 км/год), туди побудують з’їзди.
Які дороги в Україні стануть платними
ЩО ВИЙДЕ. Інженер-дорожник Володимир Шляховий каже, що будівництво розтягнеться не на один десяток років. Щоб така траса окупила себе, на ній не повинно бути тягучок, а значить необхідні мінімум дві смуги в кожен біку, а не одна на більшості доріг, як зараз, роздільна смуга, огорожі (щоб не можна було заїхати, оминаючи пункт оплати), розв’язки. Кілометр такої дороги коштує 40-45 млн грн, на все заплановане (близько 2500 км) треба 100 млрд грн, це три держбюджети України. «Інвестор дасть гроші, якщо буде впевнений, що зможе їх повернути через 20-25 років», – упевнений Шляховий. На його думку, швидко окупиться окружна навколо Києва, насамперед за рахунок дальнобійок і дороги на Крим з Києва та Харкова, де інтенсивний рух. А на Одесу і нинішня безкоштовна «імені Кирпи» влаштовує водіїв, якщо її ремонтувати.
Перш ніж будувати платні дороги, потрібно привести в порядок діючі, вважає голова прес-служби проекту «Дорожній контроль» Єгор Воробйов: «З траси Київ-Одеса хотіли зробити автобан, платний проїзд. Але за фактом там купа сіл, скрізь даішники. А платні траси за європейським зразком – це автобани з хорошим покриттям, де водії можуть їздити на великих швидкостях (до 150-160 км/год – Авт.)».
ЯК У НИХ. У Європі та Америці платні автобани є багато років. У Європі вартість проїзду коливається від 16 євроцентів до 100 євро, все залежить від протяжності траси і виду транспорту. «На в’їздах на платні дороги стоять спецавтомати (по типу наших паркоматів – Авт.). Необхідно натиснути на кнопку і взяти талон. Його потрібно зберігати протягом всієї поїздки, а по прибуттю відзначити в такому ж автоматі, який проставить пройдений кілометраж. У разі втрати талончика, потрібно сплатити максимальну суму», – розповідає нам далекобійник Олександр. А в США є ще пластикові картки. «Їх можна купити на будь-якій заправці. Ціна – до $12, залежно від виду авто і протяжності траси», – розповіла «Сьогодні» емігрантка Анастасія.
НАШІ. «Це для нас новинка – платити за швидкий проїзд з комфортом, але якщо побудують дійсно хороші дороги, народ звикне», – каже водій Максим Початун. Олександр Панчохін підрахував, що сплативши 30 грн за проїзд на легковику ста кеме по хорошій дорозі, він витратить на бензин близько 80 грн, всього 110 грн. А на проїзд по поганій, коли доводиться гальмувати перед кожною ямою, на бензин піде теж близько 110 грн плюс втрачений час і зношуваність машини.
_ Зеленюк Христина, Олександр Панченко_
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас