Біржа продовжує зростати: європейські індекси побили п'ятирічний рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа продовжує зростати: європейські індекси побили п'ятирічний рекорд

Фондовий ринок
430
Європейські індекси виросли в п’ятницю до максимуму з червня 2008 року завдяки даним про споживчу довіру, що перевершили очікування, і випереджальним економічним показникам США.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 піднявся за підсумками торгів на 0,2%, до 308,72 пункту. За даними Bloomberg, обсяг торгів 17 травня був в 17 разів більшим від середнього рівня за попередні 30 сесій. Stoxx Europe 600 завершив в “зеленій зоні” вже четвертий тиждень поспіль, за минулу п’ятиденку він додав 1,2%.
Фондові індекси виросли в п’ятницю на 15 з 17 відкритих для торгів західноєвропейських ринків (біржі Норвегії були закриті у зв’язку зі святкуванням Дня конституції). У тому числі британський FTSE 100 піднявся на 0,5%, німецький DAX – на 0,3%, французький CAC 40 – на 0,6%, до максимуму з липня 2011 року.
“Американські споживачі – клієнт N1 для світової економіки – продовжують витрачати гроші, і це дозволяє нам більш розслаблено дивитися на перспективи світової економіки”, – заявив керівник відділу інвестиційної стратегії одного з підрозділів Barclays Кевін Гардінер.
Індекс споживчої довіри в США виріс у травні 2013 року до максимального значення з липня 2007 року – 83,7 пункту порівняно з 76,4 пункту місяцем раніше.
Аналітики, опитані Bloomberg, очікували підвищення показника до 77,9 пункту, при цьому найбільш оптимістична оцінка дорівнювала 82,5 пункту.
Підйом індексу випереджальних показників США в квітні втричі перевищив прогноз і склав 0,6%, що вказує на можливість подальшого посилення економічного зростання в країні.
Акції автомобілебудівних компаній подорожчали завдяки даним про зростання продажів автомобілів в Європі вперше за 19 місяців, галузевий індекс цього сектора піднявся в п’ятницю до максимуму з жовтня 2008 року. Котирування паперів французьких PSA Peugeot Citroen і Renault SA підскочили на 10,1% і 3,6% відповідно, німецької Volkswagen AG – на 3,2%.
Вартість акцій британського банку Lloyds Banking Group Plc збільшилася на 3,2% і перевищила рівень, який дозволить британському уряду вийти в нуль у разі продажу 39% паперів банку, отриманих в обмін на допомогу під час фінансової кризи.
В цілому банки Європи були в п’ятницю в лідерах зростання, при цьому, як зазначає The Wall Street Journal, інвестори віддавали перевагу фінкомпаніям з Великобританії та Північної Європи: котирування акцій Royal Bank of Scotland піднялися на 5,7%, Nordea Bank – на 2, 7%.
Папери датської транспортної та нафтовидобувної компанії AP Moeller-Maersk A/S, яка є світовим лідером з контейнерних перевезень, подорожчали на 1,8% на гарній звітності концерну.
Вартість акцій FLSmidth & Co. A/S впала на 9,7%. Найбільший європейський постачальник обладнання для цементної і гірничодобувної галузей зафіксував у першому кварталі 2013 року чистий прибуток у розмірі 37 млн данських крон ($6,4 млн), що виявилося істотно нижче від середнього прогнозу ринку на рівні 231 млн крон. Виручка компанії також не виправдала прогнозів ринку.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас