Микола Лагун приглядається до мережі Укрсоцбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Лагун приглядається до мережі Укрсоцбанку

Фондовий ринок
4971
Шостий за розміром активів Укрсоцбанк, який входить в італійську групу UniCredit, може незабаром надати свою мережу відділень Дельта Банку Миколи Лагуна для кредитування населення готівкою. «Укрсоцу» це допоможе підвищити ефективність роздрібної мережі, «Дельті» – збільшити обсяги кредитування з мінімальними витратами.
«Укрсоцбанк дійсно почав переговори з представниками Дельта Банку про можливість співробітництва в частині видачі кредитів за рахунок готівкових коштів», – підтверджує голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Дельта Банк з активами 34,7 млрд гривень стане другим за рахунком партнером Укрсоцбанку з видачі кредитів в його відділеннях. З кінця квітня в 150 офісах «Укрсоцу» кеш-кредити видає 116-й за розміром активів банк «Ренесанс Капітал», що належить СКМ Ріната Ахметова. Передбачається, що партнерська програма з «Ренесансом» охопить усі 378 офісів Укрсоцбанку. За словами Тимонькіна, у разі вдалого результату переговорів Дельта Банку також можуть надати всю роздрібну мережу Укрсоцбанку.
У банку не бачать перешкод для роботи відразу з декількома партнерами. «З технічної точки зору немає ніяких обмежень для цього, – вважає Тимонькін. – У великих роздрібних магазинах електроніки абсолютно нормально працюють по п’ять і більше банків».
У банку «Ренесанс Капітал» і Дельта Банку на письмові запитання Forbes не відповіли. «Через відділення Укрсоцбанку Дельта Банк зможе видавати кілька десятків мільйонів гривень нових кредитів на місяць», – вважає голова правління банку «Російський стандарт» Ігор Дорошенко.
Розмір комісійних, які «Укрсоц» буде стягувати зі своїх партнерів, не розголошується. «Все залежить від ринку і від нашої здатності показувати хороші результати продажів», – зазначає Тимонькін. За оцінкою Дорошенка, комісія за партнерськими програмами становить 5-10% від суми кредиту.
Площа гуляє
Укладення партнерських програм з конкурентами може бути пов’язано з недозавантаженістю мережі Укрсоцбанку. Рентабельність його активів становить усього 0,045%. Для порівняння, у найбільшого в країні ПриватБанку цей показник в 30 з гаком разів вищий – 1,46%. У 2011-2013 роках «Укрсоц» закрив більше 60 офісів. «Скорочення відбулося в основному за рахунок спеціалізованих відділень і відділень невеликого формату», – пояснює Тимонькін.
Активи Укрсоцбанку на 1 квітня 2013 р. склали 39,4 млрд гривень. Його основні кошти, в розрахунок яких включається і вартість нерухомості, оцінюються в 3,5 млрд гривень. Це найвищий показник по банківській системі. У ПриватБанку з активами 174,9 млрд гривень основні кошти складають всього 2,5 млрд гривень.
Причина дисбалансу в тому, що 60% відділень Укрсоцбанку розміщені у власних приміщеннях, а їх площа надлишкова. За інформацією банку, площа всіх відділень, які знаходяться у його власності, становить 124 тис. кв. м. Тобто середній розмір таких відділень перевищує 500 кв. м. «Це дуже багато, з урахуванням того, що в банку вже пройшла централізація всіх процесів, а в безбалансових відділеннях, по ідеї, повинні сидіти тільки «продажники», – підкреслює колишній голова правління Банку Кіпру Владислав Байрака. За його оцінкою, оптимальний розмір банківського відділення – близько 80 кв. м для п’яти співробітників і до 150 кв. м для 15 робочих місць.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас