Всіх українців можуть позбавити пільг на безкоштовний проїзд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всіх українців можуть позбавити пільг на безкоштовний проїзд

Казна та Політика
5796
У найближчі два тижні Кабмін може зробити перший крок до скасування пільг на безкоштовний проїзд у транспорті для пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, чиновників, депутатів та працівників правоохоронних і силових структур. Про це повідомило джерело в уряді.
Їх повинні замінити адресною допомогою – щомісяця людям видаватимуть певну суму грошей, яка покликана покрити що з’явилися витрати. Компенсацію отримають малозабезпечені, ветерани, інваліди та пенсіонери. Про це йдеться в програмі розвитку конкуренції країни на десять років вперед. Заковика в тому, чи буде вистачати у країни грошей на компенсації і наскільки вчасно вони будуть приходити. Затвердити зміни повинна Верховна рада.
 
Реалізацію концепції, найімовірніше, відкладуть до кінця 2014 року. “Спочатку потрібно створити єдиний реєстр пільговиків. На це Світовий банк вже виділяв Україні 100 мільйонів євро, і база існує. Але на її модернізацію і запуск необхідно ще 50 мільйонів гривень. У пілотному варіанті до кінця року реєстр запрацює у Вінницькій області. А до кінця наступного – по всій Україні”, – розповіла міністр соцполітики Наталія Королевська. Приблизну суму компенсації на одну людину в Кабміні поки не прораховували. “Кожен регіон називає свою суму. Я вважаю, потрібен єдиний держстандарт А перед цим концепцію повинні обговорити з людьми”, – додала Королевська.
Дізнавшись про впровадження єдиного реєстру пільговиків, у Харкові захотіли приєднатися до пілотного проекту. “Ще кілька років тому я першим заявляв про монетизацію пільг, – сказав заступник губернатора Харкова Ігор Шурма – .. Ніде в світі немає такої кількості пільговиків, як у нас. Можна, наприклад, надати можливість пенсіонерам їздити на тролейбусі і трамваї чотири рази на день і видавати на це по 100 гривень на місяць”.
Витрати на створення єдиного реєстру – це не все, на що доведеться витратитися. За попередніми прогнозами, потрібні мільйони гривень на фінансування такої адресної допомоги малозабезпеченим. Для цього Рада має змінити бюджет. “Ще будучи міністром соцполітики, я не раз пропонувала монетизацію пільг Тільки вдумайтеся, з 46 мільйонів українців 26 мільйонів – Це пільговики – каже депутат від” Батьківщини” Тетяна Денисова. Ми підтримуємо реформу. Але де на це грошей взяти?”.
“Після введення реформи ми не тільки заощадимо, але і позбудемося заборгованості перед перевізниками», – вважає регіонал Олександр Стоян. Тільки за минулий рік Київ заборгував метрополітену 59,3 мільйона гривень, а “Київпастрансу” – більше 30 мільйонів. “Монетизувати пільги потрібно. Але робити це варто поступово, обговорюючи все з людьми. Інакше вийде, як у Росії, яка в 2005 році провалила реформу..”, – сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Вісім років тому Росію захопили масові акції протестів пільговиків, які обернулися справжньою дорожньої війною: у багатьох регіонах пенсіонери перекривали головні автомагістралі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас