Рекорди на стимуляторах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекорди на стимуляторах

Фондовий ринок
925
Біржові індекси в США, Європі та Азії б’ють рекорди, реагуючи на стимулюючі заходи центробанків. Стан світової економіки не відповідає помітному оптимізму фондових ринків. Він не викликає серйозних побоювань, але й не дозволяє центробанкам згорнути програми підтримки ринків, пояснюють аналітики. У даній ситуації акціям немає альтернативи. На тлі рекордів фондових ринків розвинених країн ринки акцій країн, що розвиваються, включаючи Росію, стагнують.
На фондових ринках розвинених країн рекордна серія. У США індекс традиційної економіки Dow Jones у вівторок вперше в історії піднявся вище «круглої» позначки 15.000 пунктів. Зростання індексу з «дна», досягнутого в березні 2009 року, склало 130%. За цей час воно практично не переривалося на «ведмежий тренд» – падіння на 20% і більше. Індекс широкого ринку S&P 500 до закриття вівторка склав 1625,96 пункту, вчетверте поспіль оновивши історичний максимум. Індекс високотехнологічних компаній NASDAQ склав 3396,63 пункту – це максимум з листопада 2000 року.
Раніше від США рекордно закрилася Європа: німецький DAX, який представляє 30 провідних компаній, що торгуються на Франкфуртській біржі, опинився на історичному максимумі 8181,78 пункту.
Індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону швидко зростають третій день поспіль. Японський Nikkei 225 додає близько 1% і вже знаходиться в безпосередній близькості до 5-річних максимумів. Зростає австралійський ASX 200. Китайський Shanghai Composite Index зростає на 0,5%.
Ринки реагують на стимулюючі заходи з боку регуляторів по всьому світу.
У США триває програма кількісного ослаблення QE-3. Минулого тижня, 2 травня, Європейський центробанк вперше за 10 місяців пішов на зниження ставки рефінансування, голова ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що буде відслідковувати ситуацію і готовий продовжувати стимулюючі заходи. Банк Японії, за даними джерел на ринку, готується викупити у компаній держоблігації з термінами погашення 5-10 років на загальну суму 1,2 трильйона єн ($12,3 млрд). Резервний банк Австралії у вівторок знизив ставку рефінансування на 0,25 процентного пункту до рекордно низьких за останні півстоліття 2,27% річних. Інвестори вважають, що наступне зниження відбудеться вже в липні. Свопові контракти показують, що ймовірність цього оцінюється вище 50%, а зниження у вересні – 76%, дані Bloomberg.
Другим джерелом зростання фондових індексів стала стагнація боргових ринків, насамперед держоблігацій. Уряди стали менше позичати, і ринок звузився. Дохідності держоблігацій США, Європи та особливо Японії на дуже низьких рівнях. Капітали почали шукати нове місце застосування і знайшли хорошу дохідність на фондових ринках.
Третім джерелом зростання стали країни БРІК. На тлі рекордного зростання фондових індикаторів розвинених країн ринки акцій країн, що розвиваються, виглядають більш ніж скромно. За останні два роки практично не виросли Бразилія та Індія. Китай і Росія виглядають ще гірше: їх фондові індекси стабілізувалися на рівні приблизно на чверть нижче значень дворічної давності. Зростання розвинених ринків явно витягує капітали з країн, що розвиваються.
«Ми вважаємо, що акції США, як і раніше, недокуплені, – оптимістичний економіст Principal Global Investors Боб Баур. – Гроші 5 років виводили з американських акцій, і це тільки початок їх повернення». «Схоже, що ризики зникли», – зауважує експерт Deutsche Bank Бенжамін Пейс. За його словами, виведені з ринків гроші починають «відтягувати кишені», а альтернативи акціям немає.
Дехто з експертів все ж сумнівається в тому, що зростання буде тривалим. «Коли я бачу, що Dow б’є історичні рекорди, я розумію, що пора на вихід, – каже консультант в Rhinebeck і приватний інвестор Френк Селдін, його цитує The Wall Street Journal. – Мені здається, що він починає видихатися».
«Підвищене стимулювання розігріло ринки», – резюмує голова дослідницького напрямку в Perpetual Метью Шервуд. За його словами, новинний фон зараз знаходиться на тій золотій середині, коли економічні дані досить погані, щоб центробанки не згорнулися стимулюючі програми, але досить гарні, щоб підтримувати позитивні очікування учасників.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас