Наскільки великою є небезпека дефляції в єврозоні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки великою є небезпека дефляції в єврозоні?

Казна та Політика
1529
Макроекономічною хворобою, від якої вже два десятиліття не може вилікуватися Японія, тепер заразилася Греція. Одночасно в Німеччині різко сповільнилися темпи інфляції.
До недавнього часу вважалося, що боротьба з борговою кризою в єврозоні, що супроводжується різними формами закачування в економіку дешевих грошей, призведе до сплеску інфляції. Але цього не сталося: в 2013 році темпи зростання цін в Європейському валютному союзі, навпаки, сповільнилися. У результаті виникла зовсім інша загроза – дефляції. Першою з нею зіткнулася Греція.
Перше зниження цін за 45 років
На початку квітня грецькі статистики, узагальнивши дані за березень, вперше з 1968 року офіційно зафіксували у своїй країні дефляцію. Зниження загального рівня цін у порівнянні з березнем 2012 року склало 0,2 відсотка. Європейська комісія виходить тепер з того, що подолати дефляційні тенденції Греції, яка ось уже шостий рік поспіль переживає рецесію, вдасться лише наступного року.
В експертних колах дефляція вважається більш небезпечною макроекономічною проблемою, ніж інфляція. В умовах падіння цін підприємства і споживачі утримуються від придбання нового обладнання й товарів тривалого користування в надії на їх подальше здешевлення. Це веде до скорочення виробництва і зростання безробіття, що ще більше знижує платоспроможний попит і, відповідно, викликає подальше падіння цін.
Про те, наскільки руйнівною є така спіраль, свідчить досвід Японії. Одна з найбільших економік світу ось уже два десятиліття не може вирватися з лещат дефляції. Нинішньої весни нове керівництво Центрального банку в Токіо вирішило на повну потужність запустити друкарський верстат і тепер сподівається хоча б до кінця 2015 року довести інфляцію до рівня трохи нижче 2 відсотків, який у провідних країнах світу вважається оптимальним для економічного розвитку.
Приховані дефляційні тенденції в проблемних країнах
У єврозоні темпи зростання цін у лютому вперше з листопада 2010 року впали нижче позначки в 2 відсотки, в березні знизилися до 1,7 відсотка, а за підсумками квітня, згідно з прогнозами німецького Commerzbank, можуть опуститися до 1,3 відсотка. Але це – середній показник для 17 країн. Якщо ж взяти, наприклад, Португалію, то там рівень інфляції в березні був нульовий. Таким чином, ця країна вже практично на порозі дефляції.
Правда, в кризовій Іспанії показник інфляції становить близько 2,5 відсотка. “Але зростання цін підігрівається там, насамперед, самою державою, що підвищує податки і збільшує збори”, – вказує головний економіст європейського відділення банку Nordea Хольгер Зандте (Holger Sandte). Без урахування зрослого фіскального тягаря темпи інфляції в четвертій за величиною економіці єврозони становлять, за підрахунками експерта, лише 0,7 відсотка. Аналогічна ситуація – в Італії. На цей же ефект прихованих дефляційних тенденцій ще влітку 2012 року вказували і експерти МВФ.
Хольгер Зандте переконаний, що небезпеку дефляції в єврозоні “варто сприймати всерйоз”, і вказує на її “руйнівну силу”. З ним в принципі згоден президент Німецького інституту економічних досліджень (DIW) у Берліні Марсель Фрацшер (Marcel Fratzscher): “Для єврозони в цілому було б, природно, дуже погано, якби ми отримали тривалу дефляцію”.
Водночас для такої країни, як Греція, “падіння цін протягом одного-двох років не становить проблеми, а навпаки, може сприяти досягненню бажаної мети – підвищення конкурентоспроможності”, – вважає Марсель Фрацшер.
Дані щодо Німеччини – аргумент для ЄЦБ
Отже, справжнім сигналом тривоги стала би поява ознак дефляції в найбільших економіках єврозони – французькій і особливо німецькій. У Німеччині темпи інфляції склали в січні 2013 року 1,7 відсотка, у лютому – 1,5 відсотка, а в березні впали до 1,4 відсотка – найнижчого рівня з грудня післякризового 2010 року.
У квітні, згідно з опублікованою 29 квітня попередньою оцінкою Федерального статистичного відомства Німеччини (Destatis), річна інфляція знову знизилася – до 1,2 відсотка. Якщо ж використовувати методику, що застосовується в ЄС, то зростання цін склало всього 1,1 відсотка. У порівнянні з березнем цього року ціни в квітні впали в Німеччині на 0,5 відсотка.
А за три дні до цього німецькі статистики повідомили ще про одне зафіксоване ними падіння цін: за підсумками березня ввезені в країну товари подешевшали в порівнянні з березнем 2012 року на 2,3 відсотка. Це – найрізкіше зниження імпортних цін з листопада кризового 2009 року, і з лагом у кілька тижнів воно може призвести до подальшого падіння загального рівня інфляції.
Очевидне сповільнення зростання цін і приховане наростання дефляційних тенденцій може стати для Європейського центрального банку (ЄЦБ) одним з вирішальних аргументів на користь чергового зниження ключової процентної ставки в єврозоні. Керівництво ЄЦБ буде обговорювати цей крок на своєму виїзному засіданні в Братиславі 2 травня.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас