НБУ відзвітував - як його політика посприяла стабільності банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзвітував - як його політика посприяла стабільності банківської системи

Казна та Політика
771
Відбулося чергове засідання Ради Національного банку України, під час якого були розглянуті такі питання: про стан проведення грошово-кредитної політики в січні – березні 2013 року та її вплив на стан соціально-економічного розвитку України; про розгляд аудиторського висновку та затвердження річної фінансової звітності Національного банку України за 2012 рік; про затвердження річного звіту Національного банку України за 2012 рік та про затвердження звіту про виконання кошторису доходів та витрат Національного банку України та розподіл прибутку до розподілу за 2012 рік.
Стосовно проведення грошово-кредитної політики в січні – березні 2013 року та її впливу на стан соціально-економічного розвитку України Рада Національного банку України визнала, що здійснення грошово-кредитної політики в січні – березні 2013 року дало змогу виконати основну конституційну функцію Національного банку України – забезпечити стабільність грошової одиниці України, а також сприяло стабільності банківської системи та підтримувало економічну політику Кабінету Міністрів України.
За висновками Ради Національного банку України, монетарні заходи, які були застосовані Національним банком України під час здійснення грошово-кредитної політики, відповідали тим процесам, що відбувалися на макроекономічному рівні, а також цілям і завданням грошово-кредитної політики на 2013 рік. Зокрема вони підтримали сформовані наприкінці 2012 року позитивні тенденції в грошово-кредитній сфері, у тому числі в динаміці та структурі ліквідності, ресурсній базі банків і вартості коштів.
За оцінкою Ради Національного банку України, упродовж І кварталу 2013 року в Україні спостерігалися низькі темпи інфляції – приріст індексу споживчих цін у березні порівняно з груднем попереднього року становив 0,1% (у річному вимірі – “мінус” 0,8%).
Рада Національного банку України зазначає, що розвиток економіки України в І кварталі 2013 року характеризувався певними позитивними зрушеннями, насамперед у зовнішньоекономічній сфері. Зведений профіцит платіжного балансу в січні-лютому становив 1,7 млрд. дол. США (у відповідному періоді минулого року сальдо було від’ємним -0,9 млрд. дол. США), що сприяло збільшенню обсягу міжнародних резервів на 0,7% – до 24,7 млрд. дол. США (в еквіваленті) за станом на 1 квітня 2013 року.
Рада Національного банку України вважає, що ситуація на валютному ринку була прогнозованою. Обмінний курс гривні відносно долара США на міжбанківському валютному ринку за січень – березень 2013 року знизився на 0,56% – до 8,0974 грн./дол. США. Динаміка ж грошової пропозиції була адекватною макроекономічній ситуації. Монетарна база в І кварталі збільшилася на 0,3%, грошова маса – на 3,6%.
“Стабільність грошової одиниці України сприяла зростанню довіри до неї з боку суб’єктів економіки. Обсяг приросту депозитів у І кварталі на 4,3% був забезпечений за рахунок збільшення обсягу коштів у національній валюті на 8,1%, обсяг коштів в іноземній валюті зменшився на 0,6%, – зазначено в рішенні Ради Національного банку України. – Розширення ресурсної бази банків позитивно впливало на стан їх ліквідності. Це відповідним чином позначалося на динаміці вартості коштів – середньозважена ставка за кредитами в національній валюті з початку року зменшилася із 17,6% до 15,9%. Показник приросту обсягів кредитування реального сектору економіки в І кварталі 2013 року (1,7%) був більшим, ніж у відповідному періоді минулого року (0,6%)”.
За підсумками засідання Рада Національного банку України рекомендувала Правлінню Національного банку України продовжити роботу з удосконалення процентних механізмів регулювання грошово-кредитного ринку, а також щодо розроблення та впровадження додаткових заходів з підтримки економічного зростання країни. Також з метою удосконалення готівкових розрахунків та стимулювання зменшення частки готівки поза банками Національному банку України рекомендовано вжити заходів щодо встановлення граничної суми готівкових розрахунків між підприємствами (підприємцями) та фізичними особами, а також готівкових розрахунків фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.
Рада Національного банку України узяла до відома висновок аудиторської фірми ТОВ “Ернст енд Янг Аудиторські послуги” про консолідовану фінансову звітність Національного банку України за 2012 рік за станом на 31 грудня 2012 року та затвердила консолідовану фінансову звітність Національного банку України за 2012 рік за станом на 31 грудня 2012 року.
Рада Національного банку України також затвердила річний звіт Національного банку України за 2012 рік; звіт про виконання кошторису доходів та витрат Національного банку України за 2012 рік, та розподіл прибутку до розподілу Національного банку України за 2012 рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас