Фінансові векселі будуть продаватися з дисконтом в 20-25% - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові векселі будуть продаватися з дисконтом в 20-25% - банкір

Фондовий ринок
971
У разі запровадження в Україні механізму відшкодування податкових та інших боргів держави перед бізнесом за допомогою фінансових векселів, цей інструмент активізує банківське кредитування. А середньоринковий рівень дисконту за таким може скласти 20-25%. Таку думку висловив голова наглядової ради ПАТ «Укрінбанк» Володимир Клименко, коментуючи низку відповідних законопроектів, внесених нещодавно на розгляд Верховної ради.
За словами В. Клименка, фінансові векселі показали себе досить ефективним інструментом на початку 2000-х рр., коли були впроваджені в Україні вперше. «Постійні затримки з виплатами, багато експортерів скаржилися, особливо іноземні компанії, що вони не можуть повернути ПДВ. І тут з’явився механізм векселів. Фірми отримали можливість приходити в банки. Якщо хочеш отримати гроші відразу, ми тобі даємо дисконт. Звичайно, багато компаній спочатку відмовлялися, але потім йшли на це. Дисконти спершу були великі, а потім впали на стільки, на скільки був ринок, до 10%. Векселі були прибутковими, тому банки з задоволенням їх викуповували, продавали, брали під них рефінансування. Для роботи в банках це був хороший інструмент», – говорить банкір.
На його думку, у випадку, якщо механізм обігу векселів буде повернений в колишньому вигляді, він дозволить суттєво активізувати банківське кредитування і зніме багато питань щодо достатності рівня ліквідності в банківському секторі. «Це хороший заставний інструмент для експортерів, які задихаються від того, що у них немає обігових грошей. Це підвищить і рентабельність, і прибутковість експортерів, прозорість угод буде вищою по експорту, поліпшить фінансову обстановку багатьох підприємств. А розмір дисконту, який сьогодні диктує ринок – близько 20-25%», – сказав банкір.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас