Вексель виправдовує засоби? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вексель виправдовує засоби?

Казна та Політика
2806
18 квітня Верховна рада України затвердила в першому читанні законопроект про фінансові векселі. Цей крок покликаний зменшити дефіцит бюджету. Однак і опозиція, і експерти запевняють: даний крок не тільки не допоможе, але і ускладнить і без того непросту ситуацію.
Повернення векселів
18 квітня Верховна рада України затвердила в першому читанні законопроект про фінансові векселі. 17 квітня його вніс на обговорення народний депутат “регіонал” Валерій Омельченко. Цей документ передбачає випуск фінансових банківських векселів, емітентами яких є банки. Банківські векселі, при цьому, повинні видаватися у формі електронного документа, а казначейські – і в цій, і у формі звичайного документа. Порядок видачі, обігу, погашення та стягнення за банківськими векселями стверджує Нацбанк, а за казначейськими – уряд. Варто зазначити, що цей законопроект готувався відносно давно. Більше того, восени 2012 року до Податкового кодексу була внесена відповідна поправка, що фактично дала старт поверненню векселів, які в Україні припинили випускати з 2001 року.
Сама ініціатива досить проста. Так, Головне наукове-експертне управління Верховної ради України у зауваженнях до документа відзначило проблемність введення банківських векселів: “Для їх введення необхідно не тільки належне обґрунтування цього, але і чітке законодавче визначення основних принципів їх випуску та обігу. Для цього треба, на наш погляд, зокрема, обмежити загальну суму платежів, які має виплатити банк по випущених ним банківських векселях, певною сумою його статутного капіталу, заборонити акціонерам банку його працівникам, працівникам НБУ бути векселедержателями”. Крім того, викликає побоювання і норма законопроекту, що передбачає відмову від регулювання випуску векселів Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Та й той факт, що казначейські векселі використовуються для оформлення заборгованості з відшкодування податку на додаткову вартість, та й фактично будь-якої бюджетної заборгованості, викликає зауваження у експертів парламентського Управління.
В опозиції тим часом ініціативу влади розкритикували. Ще під час прийняття поправок до Податкового кодексу екс-міністр фінансів та депутат від партії “УДАР” Віктор Пінзеник заявив: “Прийняття зазначеного акта посилить керованість бюджетною ситуацією, усуне додаткову можливість нарощення державного боргу”. Нині його соратник по боротьбі Сергій Соболєв зазначає: у разі прийняття закону, податкові органи будуть змушувати платників податків приймати в рахунок боргу векселі, а не гроші, при цьому роблячи виняток для близьких до влади компаній. Згодом ці векселі будуть продаватися з дисконтом, створюючи ґрунт для корупції і завдаючи удару по фінансовому стану підприємств. Однак у Нацбанку запевняють: випуск векселів – справа потрібна і варта уваги. “Процентний банківський фінансовий вексель – це сек’юритизований депозит. Це ліквідний цінний папір. Досить гнучкий інструмент: у будь-який момент клієнт може його продати, закласти… і не тільки у свого обслуговуючого банку”, – зазначає, зокрема, директор департаменту управління валютним резервом та проведення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвост. Поява електронного фінансового векселя, за оцінкою Дубихвоста, буде і сприяти подовженню і здешевленню пасивної бази банків. При цьому інструмент буде зручнішим в порівнянні з облігаціями: у НБУ розраховують, що він зацікавить внутрішніх і зовнішніх інвесторів, а також буде активно використовуватися в розрахунках і як забезпечення кредитів, у тому числі – рефінансування НБУ. Прихильники законопроекту вказують і на той факт, що в документі міститься доручення Кабміну передбачити гарантії забезпечення рівності всіх платників податків та добровільності отримання ними бюджетного відшкодування ПДВ шляхом оформлення казначейськими векселями. Експерти у свою чергу зазначають: векселі – не панацея від бюджетних бід.
Не прикриють?
Векселі навряд чи зможуть прикрити всі бюджетні діри. Тут, до речі, варто згадати слова колишнього “опозиційного міністра з ЖКГ”, а нині – голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова. У далекому 2009 році, коли уряд Юлії Тимошенко, до речі, теж збирався вводити вексельні розрахунки в країні. Тоді муніципалітетам пропонувалося розраховуватися за отриманий газ векселями. “Постанова Кабміну від 22 квітня цього року містить низку норм, що суперечать чинному законодавству України, зокрема, закону “Про обіг векселів в Україні” і може ще більше ускладнити і без того безвихідне фінансове становище територіальних громад… Не кожна міськрада має ліквідний актив, значить, вона може просто віддавати вексель банку без жодної застави? І зрештою муніципалітети можуть нічого не віддати банку. І Ощадбанк, вже й так неплатоспроможний, потрапить ще в складнішу ситуацію. Такою “політикою” його можна остаточно погубити”, – заявив у відповідь на це Попов. Нині Партія регіонів практично пішла шляхом попередників, задумавши повернути векселі. Навіть у випадку з використанням векселів для оплати боргу з відшкодування ПДВ, вони не врятують ситуацію. “Якби уряд був впевнений, що через рік ситуація покращиться, ризик виправданий. Але більшість економічних аналітиків прогнозують зворотне. Тому це створить проблему ліквідності бюджету”, – зазначав у коментарі для “Комерсант-Україна” ще під час внесення змін до Податкового кодексу та інших документів колишній глава Мінфіну Ігор Уманський.
Необхідно також зазначити: повернення ПДВ – наболіла проблема. Крім того, своєчасне повернення ПДВ є однією з умов співпраці з Україною Міжнародного валютного фонду. Проте суми фактичного повернення податку на додаткову вартість у минулому році, за даними РБК, перевищували на 2,7 мільярда гривень. обсяг поданих бізнесом заявок – видано 46 млрд грн. Це дозволило погашати старі борги. Крім того, половина всього обсягу повернення пройшла в автоматичному режимі – 23,2 мільярда гривень. Навіщо, коли справи з поверненням ПДВ начебто починають налагоджуватися, повертатися до векселів? Тим більше, що цей захід доволі неоднозначний, а сам випуск векселів буде фактично непідконтольним Нацкомісії з цінних паперів. Та й деякі опозиціонери запевняють: векселі ще потрібно підкріплювати. “Фактично скасовують гроші і вводять папірці (векселі), якими уряд Януковича хоче розраховуватися з підприємцями замість живих грошей з бюджету”, – упевнений той же Анатолій Гриценко. З іншого боку, векселі можуть бути підмогою при значному дефіциті бюджету. У кожному разі, ідея нетривіальна. “Ідея може зробити істотний вплив на вітчизняну фінансову сферу. Дуже оригінальним способом пропонується збільшити грошовий обіг, причому без тиску на валютний ринок”, – зазначає економіст Олександр Охріменко. Тепер залишається чекати доопрацювання законопроекту. Як свідчить практика української законотворчості, зазвичай в дрібницях і криються життєво важливі деталі.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас