Інвестиційний фонд придбав 48% акцій "Вконтакте" - за $1 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційний фонд придбав 48% акцій "Вконтакте" - за $1 млрд

Фондовий ринок
939
Інвестиційний фонд United Capital Partners (UCP) придбав 48% акцій соціальної мережі “Вконтакте”. Основний обсяг проданого пакета припадає на частку співзасновника мережі В’ячеслава Мірілашвілі, який позбувся свого 40%-го пакета. Ще 8% продав виконавчий директор соціальної мережі Лев Левієв.
У результаті операції фонд UCP став найбільшим акціонером російської соціальної мережі, 40% якої належать холдингу Mail.ru Group, решта 12% – гендиректору Павлу Дурову. Сума угоди не розкривається.
“Виходячи з виручки $150 млн вартість соціальної мережі може коливатися в межах від $1 до $2 млрд. У той же час не варто забувати, що раніше засновники соцмережі оцінювали її в $2,75 млрд. Якщо ж порівнювати компанію з Facebook, то, враховуючи всі ризики, мультиплікатор вартості бізнесу до виручки російської соціальної мережі може скласти 10-13”, – відзначає партнер FCG Володимир Лупенко.
На погляд експерта, фонд United Capital Partners, ймовірно, діє в інтересах великого покупця, який поки залишається в тіні. Середній обсяг інвестиційних коштів даного фонду становить $250 – $300 млн на рік, причому, як правило, UCP використовує їх у рамках 5-7 угод для диверсифікації коштів.
“Обсяг коштів, які витрачаються фондом на купівлю 48% акцій “Вконтакте”, ймовірно, склав від $750 млн до $1 млрд, що нехарактерно для UCP. Ймовірно, фонд виступає в інтересах третіх осіб”, – зазначив Лупенко.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас