МВФ пророкує Україні задушливий дефіцит і закликав до реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ пророкує Україні задушливий дефіцит і закликав до реформ

Кредит&Депозит
3039
Міжнародний валютний фонд, у якого спрагла кредитів Україна просить $15 млрд, знизив прогноз дефіциту поточного рахунку держави в 2013 році і не очікує серйозних покращень у наступному році, і знову закликає до реформ.
У виданій доповіді фонд збільшив прогноз дефіциту поточного рахунку в 2013 році до 7,9% ВВП з 6,6%, згідно зі звітом, випущеним в жовтні минулого року. На наступний рік основний кредитор України чекає дефіциту в розмірі 7,8% ВВП.
“Україні слід знизити обширний дефіцит поточного рахунку і фіскальний дефіцит”, – рекомендується в коментарях фонду.
Відзначається, що в минулому році дефіцит поточного рахунку України зріс до $14,407 млрд, або 8,2% ВВП з $10,245 млрд, або 6,2% ВВП в 2011 році.
“Після майже нульового зростання в 2012 році в силу погіршення умов торгівлі, зростання ВВП, ймовірно, залишиться під тиском і в 2013-му, якщо економічна політика не зміниться”, – наголошується в документі.
Нагадаємо, що раніше в квітні місія МВФ закінчила в Києві черговий етап діалогу з урядом, пообіцявши “в найближчі тижні” продовжити дискусію про нову позику, умовою якої називає непопулярні реформи в економіці.
Серед іншого, фонд рекомендує уряду проводити політику більш гнучкого обмінного курсу і збільшити внутрішні ціни на газ, щоб зменшити дефіцит держбюджету і поточного рахунку.
Фонд також очікує, що при збереженні нинішньої політики, Україна не зуміє в 2013 році досягти прискорення зростання ВВП, який у 2012 році впав до 0,2% з 5,2% в 2011 році.
Зазначимо, що поради МВФ щодо структурних реформ залишаються колишніми з 2011 року, коли основний позичальник припинив фінансову підтримку України, яка відмовилася виконувати його рекомендації.
У той же час, уряд наполягає, що в цьому році зуміє домогтися закладених у держбюджеті 3,4% зростання економіки завдяки програмі стимулювання, схваленій в березні і яка передбачає фінпідтримку основних галузей завдяки кредитам, залученим під гарантії держави.
Нагадаємо, раніше МВФ знизив свій прогноз зростання українського ВВП в поточному році до 0%.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас