Агрохолдинг «Агротон» подешевшав у 7 разів через кризу на Кіпрі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агрохолдинг «Агротон» подешевшав у 7 разів через кризу на Кіпрі

Фондовий ринок
2611
Вартість акцій одного з найбільших аграрних холдингів України – «Агротону» – на Варшавській фондовій біржі (ВФБ) за два дні торгів 12 і 15 квітня впала на 86,2% – до 1,13 злотих. В результаті капіталізація компанії знизилася на 152,8 млн злотих ($48,8 млн). Вчора обсяг торгів досяг рекордних 3,2 млн акцій, тоді як середній обсяг угод у першому кварталі складав 21 тисячу шт.
У порівнянні з ціною розміщення акцій у 2010 році, вони подешевшали в 24 рази. «Це найбільше разове просідання в історії українських публічних агрохолдингів», – говорить Олексій Моргун, фінансовий аналітик компанії «Украгроконсалт», яка розраховує Український аграрний індекс, заснований на ринковій капіталізації компаній. Причина обвалу котирувань – 12 квітня агентство Standard & Poor’s знизило рейтинг «Агротону» з ССС+ до CCС, і помістило в список CreditWatch з “негативним” прогнозом. Рейтинг був знижений через проблеми з ліквідністю: з 30 вересня 2012 року по 25 березня 2013-го залишки грошових коштів «Агротону» знизилися в три рази – з $20,4 млн до $6,5 млн. «Звіт S&P був єдиною причиною падіння акцій. В інвесторів вже сформувалася негативна думка про відкритість і якість звітності компанії, і така рейтингова дія тільки підтвердила їхню думку», – пояснює Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital.
За його словами, така бурхлива реакція ринку стала сюрпризом, так як інвестори вже були обізнані про якість звітності компанії і «покарали» її в 2012-му, коли за рік «Агротон» втратив майже половину капіталізації.
Реакція могла б бути більш стриманою, якби не «обтяжлива» обставина. З $6,5 млн, які має компанія, 70%, або $4,5 млн, згідно з даними S&P, зберігаються в Bank of Cyprus. Тому є сумніви, що компанія має вільний доступ до цих грошей. «Цілком можливо, на сприйняття інвесторів сильно вплинула інформація про те, що більшість вільних коштів компанія зберігає на рахунках Bank of Cyprus, що саме по собі звучить страшно, зважаючи на останні події на Кіпрі», – вважає Паращій.
Спекотний липень
Побоювання інвесторів пов’язані з тим, що в липні «Агротону» доведеться сплатити $3 млн відсоткового доходу за євробондами (обсяг $50 млн, погашення в 2014 році). «Теоретично, компанія могла б акумулювати ці кошти, але це означає залишитися без грошей в розпал польових робіт», – пояснює Олексій Моргун.
«Агротон» поки не виступив зі зверненням до інвесторів і не поділився планами, де він планує взяти кошти для погашення найближчих платежів. Вчора, 15 квітня, керівництво холдингу проводило наради, виробляючи план дій. На кінець дня єдина позиція сформована не була.
Таку стратегію учасники ринку називають не найвдалішою. «Якщо раптом склалася подібна ситуація, необхідно інформувати інвесторів за допомогою біржі (поточний звіт), і в деяких випадках через ЗМІ. Завжди треба спілкуватися з інвесторами», – говорить Сергій Касьянов, голова ради директорів публічного агрохолдингу KSG Agro, вартість акцій якого на ВФБ в листопаді 2012 року досягла історичного мінімуму.
Зерно на продаж
Зволікання у публікації офіційних роз’яснень у «Агротоні» пояснюють затримкою з визначенням позиції кіпрської сторони. «Та інформація, яку ми отримуємо з Кіпру, поки не носить офіційного характеру», – зазначає Oлег Платонов, керівник зі зв’язків з інвесторами «Агротону». За його словами, компанія знайде резерви для виплати $3 млн за євробондами.
Інших великих платежів у «Агротону» поки що не намічається. «До посівної ми готові, пікові платежі за ресурси у нас позаду, все закуплено», – запевняє Платонов. Джерелом коштів для погашення повинен стати продаж готової продукції, зокрема, пшениці. Але експорт пшениці з України поки заборонений і ринку як такого немає. У компанії розраховують, що наприкінці квітня кордон відкриють. Друга позиція на продаж – соняшник. «Якщо у них є соняшник – вони при грошах», – підкреслює генеральний директор асоціації «Укролія» Степан Капшук. За його словами, незважаючи на зниження вартості олієнасіння на світовому ринку в останні кілька тижнів, ціни на цю культуру залишаються привабливими і становлять $560-580/тонна. «На внутрішньому ринку переробники платять 4600-4700 грн/тонна. За собівартості трохи більше 2000 грн – рентабельність мінімум 120%», – додає він.
Експерти не відкидають, що «Агротон» зможе відновити позиції, якщо холдинг надасть фінансові результати за 2012 рік з покращеними показниками – за словами Олександра Паращія, минулий рік був досить вдалим для компанії з точки зору врожаю. «Якщо ринок побачить прозору звітність, без зауважень аудиторів (як з приводу якості фінансових результатів, так і щодо платоспроможності), акції можуть повернутися на колишні рівні», – вважає він. Серед інших позитивних факторів – відповідь компанії на зауваження S&P і виплата купона за облігаціями. «В іншому випадку вартість акцій може падати і далі», – резюмує Паращій.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас