Великі вкладники кіпрських банків втратять більше 8 млрд євро - Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі вкладники кіпрських банків втратять більше 8 млрд євро - Єврокомісія

Кредит&Депозит
667
Власники великих депозитів у двох провідних банках Кіпру під час реалізації антикризового плану, розробленого Єврогрупою, як очікується, втратять в цілому 8,3 млрд євро, йдеться в документі Єврокомісії.
Як зазначає телеканал, під великими депозитами маються на увазі вклади на суму більше 100 тис євро, що вважаються незастрахованими за європейським законодавством.
«Спасіння за рахунок незастрахованих депозитів у Кіпрському народному банку (Laiki bank) і Банку Кіпру (Bank of Cyprus), за оцінкою, дасть 8,3 млрд євро для банківської рекапіталізації», йдеться в документі Єврокомісії, що має позначку «остаточний варіант».
У виносці до документа наголошується, що це – «максимальна оцінка». «Остаточна сума залежатиме, зокрема, від конвертації заборгованості в акціонерний капітал Банку Кіпру і від поглинання ним Кіпрського народного банку», – вказала ЄК.
Відповідно до остаточного тексту документа, фінансові потреби Кіпру складуть у період з другого кварталу 2013 року до першого кварталу 2016 р. 23 млрд євро, з яких 13 млрд республіка повинна знайти з джерел всередині країни. 8,3 млрд з цієї суми, очевидно, припаде на великі незастраховані депозити в Кіпрському народному банку і Банку Кіпру.
Зазначимо, 15-го квітня міжнародне рейтингове агентство Moody’s виступило з оцінкою, що Кіпру і далі буде загрожувати банкрутство і вихід з єврозони, незважаючи на домовленості з Єврогрупою про надання допомоги 10 млрд євро в обмін на реструктуризацію двох провідних банків і антикризові заходи. На думку агентства, для того, щоб рівень заборгованості Кіпру був стійким і життєздатним, республіці потрібна додаткова фінансова допомога або реструктуризація існуючої заборгованості і, «отже, зберігається ризик невиконання боргових зобов’язань і можливість виходу з єврозони».
Нагадаємо, раніше влада Кіпру запропонувала надати громадянство іноземним вкладникам місцевих банків, які втратять більше 3 мільйонів євро.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас