Новий податок Євросоюзу буде коштувати Британії $6 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий податок Євросоюзу буде коштувати Британії $6 млрд

Фондовий ринок
536
Запланований в ЄС податок на фінансові операції може збільшити витрати Великобританії при випуску державних облігацій на 3,95 млрд фунтів ($6 млрд). Про це повідомляється в доповіді, підготовленій на замовлення City of London Corporation.
Податок збільшує вартість торгів цінними паперами, тому інвестори вимагатимуть додаткову прибутковість при придбанні облігацій.
“Податок на фінансові операції є непродуманою ідеєю, що може призвести до руйнівних економічних наслідків в Європі, – йдеться у звіті. – Мало того, що це негативно вплине на вартість суверенних боргів, але це також ускладнить доступ бізнесу до фінансування по всьому континенту”.
ЄС представив у лютому пропозицію щодо введення податку на рівні 0,1% на угоди з акціями та облігаціями і 0,01% на угоди з деривативами в межах країн-учасниць. Податок не діє при первинному розміщенні державних облігацій. Влада ЄС вважає, що цей податок дозволить збільшити обсяг надходжень на 35 млрд євро ($45 млрд) на рік. Але для того щоб пропозиція стала обов’язковим законом, вона повинна бути схвалена всіма країнами.
У доповіді наголошується, що ефективна ставка податку буде в 10 разів вищою у випадку облігацій, так як податок буде неодноразово стягуватися на кожному етапі торгів. Цей “каскадний ефект” може паралізувати торгівлю на борговому ринку цінних паперів.
Податок на фінансові транзакції негативно вплине на кінцевих користувачів, зокрема на пенсійні фонди, так як дохід у них знизиться сильніше через поведінкові зміни.
“Політики повинні переглянути цю пропозицію”, – вважають автори звіту.
В даний час близько половини всієї європейської інвестиційно-банківської діяльності припадає на Лондон. У минулому році на фінансові компанії у Великобританії припадало майже 12% всіх податкових надходжень в країні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас