Eх.ua пропонують "легалізувати" - щоб правовласники отримували гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Eх.ua пропонують "легалізувати" - щоб правовласники отримували гроші

1231
Одним з можливих рішень щодо популярного файлообмінника Ех.ua, через який США критикують Україну за недостатню боротьбу з інтернет-піратством, може бути поступова легалізація цього ресурсу.
Таку думку висловив керівник групи радників віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка Олег Волошин, який минулого тижня у Вашингтоні провів зустрічі в Офісі торгового представника США та Міжнародному альянсі інтелектуальної власності.
«Що стосується майбутнього Еx.ua, то одним з розумних шляхів може бути поступова легалізація цього інтернет-ресурсу з тим, щоб знову не провокувати хвилю суспільного невдоволення в Україні від його закриття», – зазначив Волошин.
У цьому контексті він згадав приклад YouТube, на якому спочатку все розміщувалося без урахування інтересів правовласників. Нині, якщо правовласник побачив на ресурсі оригінал свого продукту, то при бажанні він може звернутися до керівництва відеохостингу з вимогою прибрати це або ввести плату за перегляд. «Суть у тому, що правовласник починає з якогось моменту отримувати гроші. Від безкоштовного нелегального скачування можна поступово перейти до ліцензійного, за невелику плату», – зазначив Волошин.
Радник віце-прем’єра звернув увагу на те, що за останній рік контент файлообмінника Ех.ua істотно змінився, і значна частина справедливих вимог правовласників була задоволена.
За словами Волошина, на всіх зустрічах у Вашингтоні його запитували: чому Україна знову відкрила Еx.ua? У зв’язку з цим він підкреслив, що влада була змушена прислухатися до громадської думки, “і це свідчить про демократію”. Зате при закритті файлообмінника американська сторона не висловила жодної публічної підтримки дій української влади, а представники українських неурядових організацій, які отримують гранти зі США, першими виступили в ролі адвокатів піратського інтернет-ресурсу, констатував радник віце-прем’єра.
Як повідомлялося, через місяць Офіс торговельного представника США має оприлюднити щорічний спеціальний доповідь про ситуацію щодо захисту прав інтелектуальної власності в закордонних країнах. Міжнародний Альянс інтелектуальної власності (IIPA) рекомендував Офісу визнати Україну «піратом номер один», а також позбавити її доступу до Генералізованої системи преференцій США.
Серед основних претензій до України – існування інтернет-ресурсів з «піратським» контентом, найбільший серед яких Ex.ua. У минулому році спроба закрити популярний файлообмінник викликала масштабні хакерські атаки та звинувачення на адресу української влади в обмеженні свобод.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас