Більшість російських олігархів вже давно вивели гроші з Кіпру - європейські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість російських олігархів вже давно вивели гроші з Кіпру - європейські ЗМІ

Кредит&Депозит
1822
Фінансова криза на Кіпрі ставить під сумнів путінську політико-економічну модель, вважає El Pais. Путін “опинився в пастці між економічною залежністю від Заходу, своїми популістськими обіцянками і складнощами, з якими пов’язана справжня модернізація Росії, що передбачає незалежний контроль над бюджетними витратами і демократичний плюралізм”, – пише журналістка Пілар Бонет.
Вона повертається до теми Кіпру. Московські експерти запевняють: “Російський бандит, який привозив на Кіпр валізу з грошима і клав їх у банк, – персонаж з минулого століття”. Але європейці у своїх висловлюваннях про зв’язки Кіпру з Росією вірні цьому стереотипу.
Автор статті роз’яснює, що фінансові зв’язки Росії з Кіпром – різносторонні і з часом трансформувалися: наприклад, через Кіпр проводилися “швидкі і дешеві міжнародні платіжні операції”. За словами аналітиків, відмивання грошей перестало бути головною функцією острова.
“Коли Кіпр вступив в ЄС, бандитів з мішками грошей поменшало, та вони й перестали їздити на Кіпр, так як вже обзавелися легальними рахунками в Швейцарії та Люксембурзі”, – говорить Сергій Афонцев (Інститут світової економіки і міжнародних відносин).
Джерела в банках запевняють: коли вибухнула криза в Греції, великі російські компанії почали виводити гроші з Кіпру, правда, держкомпанії реагували повільно. За словами цих джерел, російські вклади, які все ще залишаються на Кіпрі, – це гроші багатіїв-“середняків”, а також “невиправних мегамафіозі”, що не зуміли перетворитися на олігархів і, відповідно, стати респектабельними людьми в очах Заходу.
Пілар Бонет вказує на ще одну функцію Кіпру: російські фірми, що мали там реєстрацію, інвестували гроші у Росії як “закордонні компанії”, що зміцнювало їх захист від рейдерів.
Кіпрська криза випала на момент, коли Путін намагається зміцнити свою популярність, спираючись на традиційний образ “Росії як обложеної фортеці”.
Автор коментує: “Але пропаганда, розрахована на вітчизняного споживача, не зуміла вписати тему Кіпру в схему “на нас всі ополчилися”. Один оглядач визнав: тоді в телеефірі “довелося б пояснювати, чому Росія не відмовляється від офшорів, що відбувається з відмиванням грошей і чи користується держава Кіпром для непрозорих операцій”.
А як же пропозиція Медведєва створити офшори в Росії? “Створити їх – значить, фактично визнати, що Росії не вдається модернізувати свою фінансову систему”, – зауважує автор. Більшість експертів вважає, що гроші не повернуться в Росію, а перетечуть в інші офшори.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас