Весна в Києві? Ні, не чув — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Весна в Києві? Ні, не чув

2244
“Весна, що ти робиш, припини!” Це стало однією з найпопулярніших фраз в соцмережах. Якщо ще тиждень тому країна стежила за Львовом, де через сильний снігопад трамваї сходили з рейок, то починаючи з п’ятниці, 22 березня, вся увага була прикута до столиці.
Мабуть, за ці пару днів вже було написано дуже багато: і про снігопад, і про пробки, і про те, що влада безвідповідальна, а снігоочисної техніки немає і в помині. А сьогодні хочеться підбити певні підсумки.
Куди поділася техніка?
Хочеш дізнатися про те, скільки грошей витратила влада на щось – стеж за її опонентами. Так, в “УДАРІ” вже зажадали від голови КМДА Олександра Попова відзвітувати, де в столиці працює снігоприбиральна техніка. А депутат від фракції “УДАР” у Київраді Олексій Давиденко навіть навів деякі цікаві цифри.
“Сніг паралізував рух транспорту в Києві. І це після того, як Київрада виділила додаткові 100 млн. гривень “Київавтодору” для придбання снігоочисної техніки. За бюджетні кошти столична влада закупила 78 тис. тонн посипальних матеріалів – 39 тис. тонн технічної солі та 29 тис. тонн піску. У міста в розпорядженні 86 солерозкидувачів, 245 снігоочисних машин, 86 тракторів. Де ця техніка? На яких міфічних вулицях вона працює? Протягом дня на дорогах Києва я зустрів лише один трактор”, – зазначив він.
А КМДА працює в кращих традиціях Потьомкіна і Радянського інформбюро. Так, вчора на сайті була опублікована новина із заголовком “У столиці відновлюють рух громадського транспорту”, а проілюстрована вона була фотографією з КАМАЗом, знятою в Москві в листопаді минулого року. Правда, через 6 годин після публікації картинку все ж замінили – тепер там скромний трактор, що прибирає сніг.
Сьогодні вранці ситуацію в місті складно назвати стандартною. Були розчищені центральні автомагістралі: так, більш-менш вільний рух на проспекті Перемоги, на Південному мосту, Набережному шосе, на Хрещатику. А ось маленькі вулички як були завалені снігом, так і залишилися такими. Деякі не чистили зовсім, деякі чистили лопатами солдати з найближчих частин. Але, фактично, пересуватися швидко по місту можна тільки на метро, а місцями – тільки пішки.
Хоча сьогодні і оголошено вихідний для бюджетників, Попов уже пообіцяв, що метро сьогодні працюватиме в посиленому режимі, а якщо потрібно – продовжить свій робочий день на годину.
Комусь весело, а комусь не дуже
Ну і наостанок трохи різних думок про те, що сталося з Києвом за ці кілька днів.
“У цих погодних умовах багато киян проявили себе гідно, по-європейськи. Чесно, я не очікував.
Десятки сусідів з лопатами в кожному дворі, які чистять дороги плечем до плеча. Люди, які купують літнім провізію і госптовари та розносять по домівках. Власники барів та ресторанів, що пропонують безкоштовний чай, печиво, перекус застряглим водіям. Люди, які запрошують до себе додому/в офіс, готові обігріти, поділитися чаєм, душем. Волонтери на позашляховиках, які патрулюють вулиці. А ще медбрати, заправники, буксири, etc. Я теж зробив свій внесок, але скромно промовчу.
Ми здатні не сидіти вдома і лаяти владу, а виходити на вулиці, віддавати, допомагати один одному. А ще молодь, яка катається на бордах на Андріївському узвозі, малює карту з маршрутами для початківців/бувалих, радіє дешевому скі-пас по 1.50 грн у вигляді фунікулера, монтує про свої катання красиві відео під Editors.
Ми здатні не фейсбучити і нити, а бути в гармонії з природою, посміхатися і ловити кайф. Ми здатні бути людьми. Приємно здивований. Як ніколи вірю в це Місто”, – пише користувач Facebook Sergey Cane.
Дійсно, кияни не розгубилися і влаштували на Андріївському узвозі гірськолижний курорт. Але не всі так райдужно дивляться на речі.
“Якщо б все було так красиво насправді. Скільки тих ресторанів пропонувало допомогу? Коли з багатоповерхівки виходить всього 10 мужиків чистити вулиці – про що говорити? За 15 хвилин на перехресті штовхали 5 машин, з 7 джипів лише один запропонував допомогу і то – троса не було. А скільки всяких красенів кинуло свої машини в проїздах, заблокувавши проїзд трактора. Я радий за тих, у кого була можливість насолоджуватися снігом і навіть добратися в центр Києва. Я, за наявності відмінної гірки маловідомої під домом, два дні працював лопатою. Скоро народ почне викидати скуплений хліб, бо 6 батонів за 3 дні ніхто не з’їсть. Адже цей хліб комусь міг знадобитися, тим же бабусям. Не все так райдужно, на жаль, людей, готових щось робити, менше, ніж тих, то цим користується”, – відповідає в коментарях користувач Yevgeniy Nosenko
З ним згоден і користувач Левін Андрій: “Все так здорово і красиво… правда цей пост навряд чи прочитають таксисти, які від вокзалу відмовлялися везти людей за 400 гривень на Троєщину і починали говорити тільки від 1000…”.
Ось так. Попов уже заявив, що надзвичайна ситуація в Києві триватиме ще тиждень. Як прогнозує Гідрометцентр, мороз буде спадати, і вже 29 березня нас чекає +1 вдень. Наступною проблемою для Києва може стати “велика вода”, якщо все різко почне танути. А всі ми знаємо, як працюють у нас стоки – як мінімум доведеться запасатися гумовими чоботами.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас