Чи варто зараз вводити податок на відсотки за депозитами - думки читачів Finance.UA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто зараз вводити податок на відсотки за депозитами - думки читачів Finance.UA

Кредит&Депозит
3765
Вчора на сайті Верховної Раді з’явився текст законопроекту №2401, ініційованого нардепом від Партії регіонів Євгеном Сігалом, в якому пропонується з 2014 р. ввести новий податок. На думку регіонала, необхідний податок на доходи фізосіб, отримані у вигляді відсотків на депозити понад встановлений законодавством рівень.
Якщо враховувати сьогоднішні реалії, то такий податок зараз застосовувався б до доходу за депозитами, отриманого від перевищення ставки 12,5% річних. Також депутат вважає, що такий податок буде стимулювати населення витрачати доходи на споживання товарів і послуг, а комбанки отримають більш дешеві кредитні ресурси.
Пропонуємо вам ознайомитися з думками читачів FINANCE.UA щодо такої ініціативи. Орфографія і пунктуація коментарів збережені.
Alex_TT – Так чьо, нехай роблять. Подивимося, що буде, коли народ винесе всі депо з банків. Навіть не уявляю, що нинішня влада потім зробить з цим конкретно “покращувачем”.
Підзаконний акт – Мене, коли влаштовувався на роботу у вітчизняний НДІ, змушували зокрема обстежитися у психіатрів і нарколога, і тягнути в відділ кадрів від них довідки.
Депутатів, очевидно, не змушують. Мабуть, вважається, що робота менш відповідальна.
Адам Сміт – Враховуючи партію, яка форсує ідею, до неї варто поставитися трохи серйозніше, ніж до простих фантазій альтернативного економічного мислення.
Ідея про доцільність перерозподілу коштів населення з накопичень на споживання мені здається наругою над економічною теорією і здоровим глуздом взагалі, тому залишимо її оцінку профільним фахівцям. Ні, для затикання дірок у бюджеті одного року – це саме те (тільки бажано якось забезпечити, щоб гроші витрачалися саме на вітчизняні товари – наприклад, видавати вклади не грошима, а спеціальними талонами). Але що ми отримаємо в перспективі навіть декількох років, коли економіка буде вимагати для розвитку кредити, а ресурсу у банків не буде?
А от щодо високих ставок – проблема поставлена начебто правильно. Нинішні ставки, особливо гривневі, вбивають банківську систему та економіку взагалі. Без доступних кредитів економіка елементарно деградує. Ясно, що при депозитах 20-25% кредити повинні видаватися під 30-35%, а таку норму дохідності в умовах незначної інфляції зможе дати мало який бізнес. Тому або підвищується ризик, або виходить збиткова діяльність у банків. Чого вкладникам, до речі, теж не сильно треба, так як більшість, за визначенням, не встигне висмикнути свої гроші до того, як “Моня – все”.
Vitalych – Мені сама по собі ставка за гривнедепо неважлива – вона лише повинна забезпечувати вихлоп з депозиту 12% річних в доларі. Якщо це виконується, то можу платити хоч 50% з суми “перевищення”: 25,0 – (25,0-12,5)*0,5 = 18,75% річних залишиться мені. Але якщо після сплати податків дохід з депо не забезпечить 12% в доларі, то тримати гроші в банку немає сенсу – ризики не окупаються…… Будемо всі тримати бакси під подушкою.
Висновок: поки не знизяться системний, банківський і валютний ризики, ніяких адекватних кредитних ставок не чекайте! Якщо адміністративними методами довести до “потрібного” зниження, то не буде чим кредитувати – ставка буде, а ресурс ні!
xpen_vam – Закон якийсь явно недопрацьований. Навіщо брати за основу облікову ставку НБУ? Можна сказати, що, наприклад, у Німеччині ставка за депозитами 1-2 відсотки. І брати її за основу. А все, що вище – це підвищені ставки. Це істотно розширить базу оподаткування.
А можна ще оподаткувати саму суму на депозиті. Це вам не відсотки від відсотків рахувати, тут одним махом все і відразу.
avit – Автор законопроекту очікує, що “введення податку дозволить комерційним банкам одержати дешевші кредитні ресурси і направити їх в реальний сектор економіки, а також буде стимулювати населення України витрачати свої доходи на споживання товарів і послуг вітчизняних підприємств”.
Звідки у депутата впевненість у тому, що українці почнуть купувати товари саме вітчизняних підприємств? Вони що металопрокат купувати почнуть або аміачну селітру? Адже українська промисловість більше нічого майже не виробляє. Ах так, у січні виробила декілька сотень автомобілів, які ніхто так і не купив. А взагалі для зниження ставок кредитування ідея непогана. Тільки тоді вже, як в Росії, необхідно включити в закон норму для чиновників і депутатів про складення повноважень у разі виявлення їх вкладів в закордонних банках.
Зараз банківське співтовариство і фінансові експерти активно обговорюють пропозицію Сігала. Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вже попереджає, що новий податок на депозити може скоротити кількість вкладників, та взагалі він зараз був би зовсім не до речі. Але ж це тільки одна з ініціатив регіонала: він також зареєстрував законопроект з пропозицією заборони банківські вклади в іноземній валюті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас