Соціальний стандарт як рецепт порятунку світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соціальний стандарт як рецепт порятунку світової економіки

4375
У сучасному світі існує проблема застарілої фінансової системи. Система, за правилами якої ми живемо, по суті – боргова емісія грошей.
Основою системи є емісія грошей Центральними банками у вигляді боргів під відсотки комерційним банкам. І наступне повернення цих боргів комерційними банками, які знаходяться на вершині економічної піраміди і збирають дохід від економіки, виражений у грошовій формі.
Застосування додаткової грошової маси в економіку відбувається здебільшого у вигляді позик, які беруть уряди, і подальшого вливання в економіку у вигляді державних витрат. І в меншій мірі у вигляді кредитів бізнесу або населенню. Ці частки в різних країнах відрізняються.
Частина грошей обертається усередині економіки між людьми і бізнесом. Але основний цикл зав’язаний саме на державні видатки. Якщо вони зменшуються, система починає поїдати саму себе.
Підприємства недоотримують прибуток, банкрутують, скорочують витрати, звільняють персонал, і економіка болісно стискається. Держава недоотримує податки і повторно змушена скорочувати видатки. Що призводить до ще більшого стиснення економіки.
Додатковий тиск чинять також відсотки за боргами, які платить інвесторам і банкам держава, скорочуючи на цю суму свої витрати в економіку. Також навантаження створюють відсотки за споживчими кредитами, які платить населення, тим самим скорочуючи свій платоспроможний попит в майбутньому.
Сучасний рецепт – постійна контрольована інфляція, за рахунок якої бізнес отримує свій прибуток і за рахунок якої зростає економіка. І нульова або близька до неї відсоткова ставка, за якою Центральні банки позичають гроші комерційним банкам. Але вона перестає працювати. Оскільки зростання не буває безкінечним, як би нам того не хотілося…
Шляхи вирішення
Для виживання в період стагнації і спаду, світовій економіці необхідно створити «подушку безпеки». Її можна зробити у вигляді додаткового циклу емісії та поглинання, але зав’язати її не на державу, а на громадян.
Такою подушкою безпеки може стати «Соціальний стандарт». Це сума грошей, яку Центральний банк буде безоплатно і гарантовано виплачувати всім громадянам без винятку, щомісяця через комерційні банки, додатково до виплат з Держбюджету і пенсійних фондів. Тим самим прямо стимулюючи витрати населення і знімаючи соціальну напруженість. Для компенсації такої додаткової емісії можна ввести відмінну від нуля комісію Центробанку на всі фінансові операції. Наприклад – 0.1%.
Така система завжди знайде свою точку рівноваги і створить додатковий постійний двигун економіки, який не буде залежати від боргів або того, як успішно планується бюджет урядом. Також він буде перешкоджати дефляційному стисненню економіки.
Розумно на період спаду або відсутності зростання значно скоротити (аж до нуля) відсоткову премію за позиками некомерційним суб’єктам економіки, а саме населенню (як фізичним особам) та державі. Їх витрати, за своєю суттю, спрямовані не на отримання фінансового прибутку, а на задоволення попиту, який є базисом для економіки. Відсоткові виплати скорочують цей платоспроможний попит.
Якщо подібне рішення буде застосоване у нас і в світі – уряди отримають лояльне ставлення громадян. А світова економіка отримає стійкість. Працюючі люди і бізнесмени будуть, як і раніше, багатшими, але різниця буде не такою критичною.
При цьому збережеться стимул працювати, щоб жити краще. І у людей з’явиться час для маневру у світі, що швидко змінюється, як при отриманні допомоги з безробіття, але чесніше, тому що ця виплата здійснюватиметься всім без винятку, в тому числі і працюючим людям. І не буде припинена, поки людина жива.
Тоді світ зможе вирішувати дійсно важливі проблеми і не відволікатися на постійні фінансово-економічні кризи з причини застарілої форми економічних відносин.
Євген Бітюков, бізнес-аналітик
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас