Заборона на партію Саакашвілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона на партію Саакашвілі

2845
Грузія, країна з дуже давньою історією, сьогодні переживає один з найбільш відповідальних і вирішальних етапів свого розвитку. Після парламентських виборів 1 жовтня 2012 р. до влади прийшла коаліція «Грузинська мрія» під керівництвом мільярдера Бідзіна Іванішвілі, яка і сформувала новий уряд. Хоча не слід забувати і те, що президентом Грузії поки ще є Михаїл Саакашвілі, який визнав поразку своєї партії «Єдиний національний рух», але тут же додав, що переходить в опозицію до нової влади. Тут же йому свої покровителі з Заходу порадили так звану коабітацію (термін у французькій політиці, що означає «співжиття». Часто за змістом означає не «співжиття», а «співіснування»).
Слід зазначити, що пострадянська Грузія пройшла складний етап державного становлення і подолавши певні труднощі, довела, що може впоратися з «дилемою одночасності» – тобто в паралельному режимі формувати ринкову економіку, інститути правової держави, розвивати громадянське суспільство, що передбачає наявність у країні різних політичних партій, вільних ЗМІ і т.д. Незважаючи на все це, нав’язана Заходом після жовтневих виборів 2012 року коабітація, вже віддала кінці. На перший погляд нічого дивного в тому, що представники «Грузинської мрії» та «Нацруху» Саакашвілі не змогли дійти до консенсусу щодо змін Конституції.
Крім цього, можна сказати, що Грузія донині займає лідируючу позицію в регіоні не тільки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, але й за багатьма іншими показниками. Хоча це зовсім не означає, що у Грузії немає проблем, незважаючи на те, що вона далеко просунулася вперед у переговорах щодо угоди асоційованого членства з ЄС, візового діалогу, торговельної угоди та ін.
Між тим, слід особливо підкреслити, що в парламенті вже пролунали вимоги про заборону «Нацруху». Зокрема, Гогі Кавтарадзе від імені своїх виборців заявив колегам, що «Нацрух» має бути заборонено: «Вони (виборці) нам говорять, що ми занадто лояльні по відношенню до колег-націоналів. Тому вони ставлять питання так: ніякі угоди з ними не будуть досягнуті і не будуть досягнуті ніколи. Ми будуємо державу, і вони в цьому будівництві нам не знадобляться. Тому, вони нам пропонують, це їхня думка і я її тільки озвучую, «Нацрух», як злочинну організацію, оголосити поза законом».
У відповідь на заяву Кавтарадзе один з лідерів парламентської меншості Давид Сакварелідзе заявив, що в країні йде насадження ненависті, і закликав опонентів припинити цю риторику. Він вказав також, що якщо в результаті необдуманих заяв, процеси вийдуть на вулиці, то «Національному рухові» буде складно контролювати їх. Так що, в парламенті Грузії, мабуть, кипіння вже досягло свого піку. Як будуть далі розвиватися події і чи буде заборонена партія Саакашвілі, подивимося найближчим часом.
Хоча, слід особливо підкреслити, що «Нацрух» настільки скомпрометував себе протягом 9 років свого правління, що навряд чи зможе вивести людей на вулиці на свою підтримку і відстояти свою політичну силу.
Малхаз Гулашвілі
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас