Останнє європейське попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останнє європейське попередження

3292
З 20 по 21 лютого президент України Віктор Янукович з офіційним візитом відвідав Польщу, де зустрівся не тільки зі своїм польським, але і словацьким колегою. Варшава і Братислава застерігають Київ від ускладнень відносин з Євросоюзом. Однак в Україні їх не чують.
Слов’янські зустрічі
Президент України Віктор Янукович під час офіційного візиту до Польщі мав одну мету – “промацати” настрої “європейського адвоката” України напередодні саміту в Києві. Як не як, позиція Польщі не раз виручала Україну в переговорах з ЄС. А останнім часом ці переговори стали досить напруженими. Європа не може і не буде пробачати Януковичу низку резонансних політичних справ, таких, як справи Тимошенко та Луценка. А український президент не готовий в цьому йти на поступки ЄС. Крім того, у ЄС і керівництва України існують різні підходи до самої євроінтеграції. Якщо в Європі упевнені, що це взаємовигідна співпраця, то в Україні говорять про можливі негативні наслідки, які можуть бути викликані охолодженням відносин з країнами Митного Союзу. Однак Європа не чекає. Більше того, з кожним днем серед членів ЄС все більше охолодження до України. Пов’язано це зі справами Тимошенко і Луценка, які в останні дні знову стали актуальними для України. Так, під час візиту Януковича до Литви президент останньої Далія Грібаускайте нагадала: як би наша країна не хотіла в ЄС, але без вирішення питання двох в’язнів політиків поліпшення відносин навряд чи варто очікувати. “Поміщення опозиції у в’язницю не є гідним рішенням, тому ми звертаємося до влади і нагадуємо, що подальше затягування вирішення саме цих політично мотивованих справ може сприяти подальшій затримці з підписанням угоди про асоціацію”, – заявила Грібаускайте. “Ми розуміємо, що не завжди можемо все успішно вирішувати і намагаємося робити висновки з тих невдалих рішень проблем. Сьогодні ми шукаємо певні рішення, я вірю, що сьогодні ми зможемо їх знайти”, – сказав Янукович у відповідь, а потім в Україні почалася “друга партія марлезонського балету” – допит свідків у справі Щербаня. Вже під час візиту Януковича до Польщі міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, коментуючи поїздку, заявив: “Ознаки прогресу в Україні, м’яко кажучи, незначні. Мене турбує багато проблем в цій країні: правосуддя і економічна політика. Сподіваємося, що Україна, для власного добра, послухає, що повинен їй сказати Європейський союз, і побачить, яким великим шансом є угода про асоціацію. Справа – відкрита”. Таким чином, він не побачив прогресу в європейських прагненнях України.
Президент Польщі Броніслав Коморовський перед зустріччю зі своїм українським колегою пояснив, що він спробує напоумити Януковича. “Будемо закликати виконати цілу низку жестів, які підтверджують волю зближення України до західного світу і збільшують шанс підписати угоду про асоціацію на саміті Східного партнерства, який відбудеться в листопаді цього року”, – прогнозував Коморовський. “Будемо закликати не тільки до жестів, але також і до приведення до дій обіцяних реформ у сфері юстиції”, – пояснював він. На думку польського президента, в України зараз вкрай стислі терміни для того, щоб підписати цей документ – у 2014 році в ЄС пройдуть вибори в Європарламент, і європейцям буде, м’яко кажучи, не до України. А в 2015 р. передвиборча лихоманка охопить уже нашу країну, де будуть обирати президента. Таким чином, в України залишається мало часу для того, щоб вирішити питання з підписанням угоди про асоціацію. І довгі роздуми, куди піти, тут будуть заважати – керівництву держави пора б вже визначитися із зовнішньополітичним вектором. І якщо президент України заявляє про необхідність євроінтеграції, то пора вже робити кроки в цьому напрямку. Однак, як показує в т.ч. і результат зустрічі з Коморовським, навряд чи слова Коморовського подіяли на Януковича.
Планували на трьох
Янукович і Коморовський зустрічалися не в гордій самоті. До їх дискусії підключився президент ще однієї держави, що межує і з Україною, і з Польщею. Словацький президент Іван Гашпарович разом зі своїм польським колегою намагався “напоумити” українського главу держави. “Ми говорили про реформу судової системи. А також про різні інтерпретації існуючих законів, в ЄС це називають – вибіркова справедливість”, – розповідав Гашпарович після зустрічі. Він, як і його польський колега, підкреслює: якщо договір про асоціацію не підпишуть цього року, – питання може бути заморожено ЄС на довгий час. А для того, щоб підписати угоду, необхідно не тільки провести низку дій, але і не забувати, що в другому півріччі в Європарламенті головує Литва. І тут Янукович повинен не забувати про слова Грібаускайте з приводу політв’язнів. “Ми розуміємо всі складнощі, але ми налаштовані їх подолати. Бажаємо Україні успіху, і це буде спільний успіх на шляху інтеграції із західним світом”, – вторив Гашпаровичу Коморовський. Однак український президент з зустрічі зробив власні висновки. “Під час зустрічі з президентом Броніславом Коморовським, Іваном Гашпаровичем ми відчули, що нас багато об’єднує. Не тільки цей карпатський регіон, тому що ми карпатські країни, але і підходи щодо поглядів інтеграції України в Європейський Союз, реформ, які необхідно сьогодні продовжити… Це ті реформи, які наближають нас до юридично-правових, демократичних стандартів, економічних і технічних”, – заявив Янукович за результатами зустрічі президентів. Втім, і він упевнений – підписати угоду потрібно до листопада 2013 року.
Тим не менш, незважаючи на загальні фрази, у керівництва слов’янських країн є привід для оптимізму. “Я бажаю передати на підставі наших розмов з паном президентом Януковичем і паном президентом Гашпаровичем позитивний сигнал. Цей позитивний сигнал стосується власне того, з чим пан президент Янукович поїде для участі в саміті в Брюссель 25 лютого”, – говорить той же Коморовський. “Ми зустрічаємося в момент, коли вирішується доля цих зусиль, величезних зусиль, які вживала Україна, пов’язаних з проведенням переговорів і парафуванням Угоди про асоціацію. Це також ефект особистої участі і роботи пана президента Януковича”, – відзначив він успіхи свого українського колеги. У той же час, Коморовський знову нагадав про Тимошенко і Луценка. “Ми добре розуміємо, що це питання має вирішуватися в юридично-правовій площині. Поділяючи тривогу наших друзів, ми розуміємо, що в цьому питанні потрібно шукати компромісів вже найближчим часом”, – відповів на це Янукович. Який буде цей “компроміс”, покаже час. Поки жодних компромісів не спостерігається. Втім, якщо обвинуваченню вдасться довести провину Юлії Тимошенко у вбивстві Євгена Щербаня, а, в той же час, суд ухвалить рішення відпустити Луценка “через хворобу”, цілком імовірно переговори про асоціацію можуть увінчатися якщо не успіхом, то значним прогресом. Втім, не варто забувати, що не тільки Тимошенко і Луценко є бар’єрами на шляху євроінтеграції. Набагато більше європейців непокоїть ситуація у вітчизняному праві, економіці, фінансовій сфері. Реформи, про які всі так твердять, поки якщо і почалися, то проводяться вельми нетривіально – якогось покращення не помітно. Не ясно, з чим буде виступати Янукович у Брюсселі 25 лютого. Візит до Польщі та зустрічі зі словацьким і польським колегою повинні були показати українському президентові, що час заяв давно минув. Терміни підтискають – від українського керівництва вимагають конкретних дій і якомога швидше. І якщо і цього разу українська сторона спробує “заговорити” проблеми, бути нашій країні членом ЄС, хоч і “асоційованим”, вельми нескоро. А поки Янукович не втомлюється заявляти про свої європейські прагнення. “Незважаючи на складності, які є на шляху європейської інтеграції, Україна була, є і залишається прихильником цього руху, і ми будемо йти цим шляхом”, – зазначив український президент у Польщі. Чи так це насправді – покаже Брюссель.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас