Українці будуть ставити котли, незважаючи на штрафи за індивідуальне опалення - думки читачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці будуть ставити котли, незважаючи на штрафи за індивідуальне опалення - думки читачів

9650
На початку минулого тижня з’явилася цікава новина, яка стосується кожного українця, що побажає перейти на індивідуальне опалення. Так, як писало видання “Деловая столица”, чиновники пропонують підвищити тариф на тепло для населення на 30%, і штрафувати тих, хто перейшов на індивідуальне опалення. Виною цьому став законопроект, ініційований Нацкомпослуг.
Так, плата за обігрів однокімнатної квартири може збільшитися на 75 гривень – до 303 гривень, двокімнатної – з 333 гривень до 443 гривень, а жителі трикімнатної квартири повинні будуть платити не 441 гривню, а 587 гривень.
Крім того, за несанкціоноване відключення від теплових мереж передбачається штраф у розмірі 100 до 150 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (1,7 – 2,5 тис. гривень). Крім того, власникові квартири з нелегальним котлом необхідно буде за свій рахунок відновити в початковому вигляді систему централізованого опалення.
Читачі FINANCE.UA дуже жваво відреагували на таку ініціативу від Нацкомпослуг, тому пропонуємо вам ознайомитися з найбільш цікавими коментарями до цієї новини. Орфографія і пунктуація збережені.
hxbbgaf – Щось тут не в’яжеться – то газ дорогий, дотується з бюджету, то відмовитися не можна. Якщо так, повинні медаль давати тим, хто відмовляється.
hno3 – Якщо люди мерзнуть у квартирі, то плювати вони хотіли на заборони і штрафи. Будуть ставити, і вони мають рацію.
У мене за цей опалювальний сезон два рази відключали опалення. Причина – аварія, розривають траншеї і ремонтують. Пощастило, що не в мороз і стіни тримають тепло. Зараз при холодних батареях 23 градуси.
Щоб замінити всі труби, потрібні величезні гроші, чи не простіше встановити всім індивідуальне опалення і заощаджувати дорогий газ?
makey – Застосування адміністративних заходів для утримання людей на центральному опаленні сигналізує про те, що воно не в змозі конкурувати з індивідуальним. Адже приклад людей, які перейшли на індивідуальне, мають теплу квартиру за менші гроші, наочніший від цих потуг довести, що центральне дає вигоди.
Була б можливість, я б теж пішов на індивідуальне. Надійніше, дешевше, і, головне, індивідуально. Я знаю індивідів, які тримають в квартирі температуру 25-26, нам і дитині комфортно при 20, при 26 ми варені. Так, я можу врегулювати температуру в менший бік навіть з центральним опаленням, але я, як і раніше, плачу за 26 в інших квартирах. І я плачу за помилки наших котелень і чиновників, які відповідальні за роботу ЦО. Дана система не зацікавлена в поліпшенні своєї роботи, вони за введення кріпосного права.
Важко піти від системи з ЦО, але потрібно рухатися в цьому напрямку, а не тупо примусово тримати всіх на ньому. Принаймні, нове житло має будуватися з розрахунком на індивідуальне опалення.
Cricetus cricetus – більшість нинішніх багатоповерхівок не пристосовані без реконструкції для масового переходу на газове індивідуальне опалення. Дивно, що цього тут ніхто не розуміє.
Основне – вентиляція і витяжка.
Так що все правильно. Електрика – так, напевно можливо. Але знову ж – поставлять всі – мережі не витримають.
starikan – Буваючи за кордоном в багатоквартирних будинках (Швеція, США, Японія), ніде не бачив індивідуального опалення. Не дай Бог газові котли в кожній квартирі, та ще в старому житлофонді. У хрущовках їх взагалі ніде ставити (кухні 5 м). На худий кінець – котельня в кожному будинку, як у старі добрі часи. Все це буде коштувати величезних грошей, будівництво прибудов, обслуговування та інші проблеми. Немає тут простого рішення.
nikschelok2012 – Невже насправді це питання розглядається всерйоз? Якщо ТАК, то близький кінець незалежності України. Поки будуть підтримуватися мега-проекти з підтримки мега-теплопунктів, які намагаються обігрівати цілі мікрорайони, до тих пір нам нормального життя не бачити.
Невже не видно, що втрата теплоенергії здебільшого відбувається при її транспортуванні на кілька сотень метрів або навіть кілометрів до кінцевого споживача, на обігрів квартир. Я також проти встановлення індивідуального опалення в кожній квартирі.
Але є багато варіантів, коли можна ставити у дворах, або взагалі на дахах будинків автоматизовані газові міні-котельні, які будуть обігрівати 1, 2 або максимум три багатоповерхівки з умовою, що вони стоять впритул одна до іншої. Це до мінімуму скоротить транспортування теплоносія від теплопункту до кожної квартири.
pikovaya_dama – Тихий жах… а як же цивільний кодекс з його вільним волевиявленням сторін при укладанні договору надання послуг…? Та всім давно зрозуміло, що просто тепломережа структура чиясь власна і комусь дуже не подобається, що абоненти самовільно відключаються… А ці байки “автономізація” призведе до руйнування системи централізованого теплопостачання як цілісного комплексу. Крім того, масові встановлення котлів, на їхню думку, становлять екологічну небезпеку” так її давно вже треба руйнувати і всім переходити на автономку: і економія, і тепло…
v0f41k – в старих будинках, я вважаю, цілком реально котельні зробити.
от 2 приклади:
1 будинок мм-640 1під’їзний 9поверхів готелька 1978р спорудження, в підвалі бойлер, який гріє гарячу воду, там приміщення за площею займає 2 квартири. Чому ж не можна використовувати цей же бойлер для опалення або поставити там же бойлер/котел (простір дозволяє)
Вентиляція є штатна, просто почистити труби треба.
2будинок чешка 4х під’їзний 9 поверхів, бойлерна у дворі на 2 будинки знову таки використовується для підігріву гарячої води.
тобто приміщення у багатьох випадках будувати не треба, тільки встановити обладнання і вентиляцію.
Проблема не технічна, а організаційна – з урахуванням того, що в будь-якому старому будинку є незговірливі старі, пенсіонери і малозабезпечені пільговики, квартири здаються в оренду (власникам яких особливо пофіг температура) то зібрати охочих профінансувати встановлення котла на багатоквартирний будинок буде нереально так само, як і створити ОСББ. Це вже доведено на прикладі гаражних кооперативів, де кворум майже ніколи не збирається на зборах, де просто проголосувати треба.
Пільговики завжди будуть проти ОСББ, консервативні люди будуть упиратися і не хотіти платити. Половина чи більше просто заб’є і не прийде.
iceef – У мене автономне опалення. У моїх батьків – централізоване. А у сестри – котел на даху будинку. Про централізоване тут якби і мови немає. Це дуже дорого. У сестри дешевше, ніж централізоване, але дорожче, ніж у мене. Адже вони оплачують за газ та обслуговування котла відповідно від квадратури квартири і насправді неважливо, скільки тепла вони спожили. Нема у них лічильників тепла. Хтось собі жирує, робить вищезгадані +26, а платить все одно від квадратури.
Для мене виходить найдешевше. Котел робить відповідно від датчика температури, і коли ми йдемо з дому, ми його прикручуємо, так що платимо значно менше. З точки зору економії, то автономка в наших умовах найвигідніша кінцевому споживачу. Поставити власну котельну та обладнати всі квартири лічильниками тепла може дозволити собі далеко не кожна новобудова, а про старі будинки я вже мовчу.
Ви кажете екологія? Ви кажете ставте котельні на будинок? У нас он на двері з домофоном ледь 50% погодилось, а ви про опалення говорите.
Вадик – Я не здивуюся, якщо автономку будуть забороняти заднім числом. Тобто, поставила людина автономку рік-три-п’ять років тому, а тепер раптом дізнається, що це було незаконно.
Адже, якщо уважно подивитися, то автономка офіційно НІКОЛИ не була дозволена, крім тих випадків, коли центральне теплопостачання було повністю зруйновано. Ті “документи”, які отримують (купують) при встановленні автономки – чистої води липа, яку елементарно просто можна оскаржити в суді. Я вважаю, тим людям, які поставили автономне опалення при працюючому центральному, може бути несолодко. Особливо, якщо в під’їзді на 36 квартир всього 2-3 автономні системи.
Очевидно, що законодавча ініціатива серед населення, м’яко кажучи, непопулярна. Залишається тільки сподіватися, що законопроект або допрацюють до того стану, коли він буде влаштовувати населення, або взагалі знімуть з розгляду.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас