Янукович готовий втрутитися у парламентський конфлікт – Єфремов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович готовий втрутитися у парламентський конфлікт – Єфремов

2766
Політична криза в Україні може завершитися дочасними виборами, припускають в опозиції. У Партії регіонів цю ідею називають «маячнею», але разом з тим запевняють, що готові до такого сценарію. У вівторок про готовність Президента Віктора Януковича втрутитися у конфлікт заявили його соратники, а прем’єр Микола Азаров висловив думку, що в Україні є важливіші питання, ніж «кнопкове».
Україну врятують одночасні дострокові вибори Президента і Верховної Ради, заявляє голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він не відкидає, що політична криза «закінчиться саме достроковими президентськими і парламентськими виборами».
Тим часом депутати від УДАРу вже тиждень блокують сесійну залу парламенту з вимогою забезпечити персональне голосування депутатів. На ночівлю увечері у вівторок залишилося близько 10 людей, повідомив Радіо Свобода заступник голови фракції цієї політичної сили Віталій Ковальчук.
«Ми продовжуємо блокувати трибуну Верховної Ради. Безумовно, це виснажлива процедура, але ми тримаємося і готові йти до кінця», – наголосив він.
Жінки-депутати теж несуть нічну вахту. Так, за повідомленням прес-служби УДАРу, депутатові з цієї фракції Марії Матіос під час чергування у Верховній Раді стало зле і в медпункті парламенту їй поставили крапельницю.
Віталій Ковальчук закликає Президента Віктора Януковича вирішувати конфлікт лише у спосіб, передбачений Основним законом.
«У Президента є право, якщо протягом 30 днів не буде розблокована діяльність парламенту, оголосити про дострокові вибори. У Президента не буде вже на той момент іншого виходу, як скористатися цим правом тому, що відсутність в країні належної діяльності парламенту – це вже наявна не тільки парламентська, а політична криза, яку потрібно вирішувати. І вирішувати тільки у конституційний спосіб, тобто шляхом оголошення дострокових виборів», – зауважує Ковальчук.
Перевибори Верховної Ради – це «маячня» – Єфремов
Ідея перевиборів Верховної Ради – це «маячня», зазначає лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Водночас він запевнив, що пропрезидентська більшість не боїться розпуску парламенту і готова до дочасних виборів.
Крім того, Єфремов наголосив, що Президент Віктор Янукович занепокоєний недієздатністю парламенту. Голова фракції Партії регіонів нагадав, що українська сторона мала ухвалити низку законопроектів, яких, зокрема, вимагав Міжнародний валютний фонд для поновлення кредитування.
«Президент стурбований цим питанням. Він не мовчить. У тому числі і в мене була розмова з Президентом з цього питання. Він стурбований станом справ у парламенті і зі свого боку пропонує всі свої послуги, щоб вирішити дане питання», – зауважив Єфремов.
Азарову не подобається «кнопкове питання»
Своє занепокоєння простоєм у роботі Верховної Ради під час складної економічної ситуації в країні висловив і Прем’єр-міністр Микола Азаров, який висловив сподівання, що парламент найближчим часом почне ефективну роботу, закривши «кнопкове питання».
«Мабуть, у світі важко знайти такий парламент, який би два з половиною місяці витратив на кнопки. «Кнопкове питання» для них тепер найголовніше», – зауважив Азаров.
Сумнівно, що парламент запрацює 19 лютого – Тягнибок
Утім, за словами лідера фракції ВО «Свобода» Олега Тягнибока, сумнівно, що парламент розпочне свою роботу 19 лютого, як припускав Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
А якщо регіонали спробують розблокувати трибуну та президію, то вони зустрінуть опір не лише депутатів від УДАРу, запевняє заступник голови фракції «Свобода» Олексій Кайда.
«Якщо будуть спроби силового розблокування президії Верховної Ради, ми будемо усі разом захищати наші інтереси. І ми не відступимо від наших вимог», – наголошує Кайда.
Але у Партії регіонів не полишають надій перехопити в опозиції контроль над президією Верховної Ради завдяки своїй чисельності, без бійок. Регіонал Володимир Олійник запевняє, що коли «біля трибуни буде чергувати 20 осіб, а в зал увійде 200, то ті, хто прийшов, спокійно займуть трибуну».
Переговори щодо поновлення роботи парламенту продовжаться о 10-й ранку в п’ятницю.
Дмитро Баркар
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас