Німеччина: сильна у Європі, слабка у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина: сильна у Європі, слабка у світі

2174
Як часто відбувається в міжнародних відносинах, лідер визначає характер керованої ним структури. Німеччина в світовому масштабі ніколи не розглядалася як шанована політична чи військова супердержава. Частково це пов’язано з її минулим, коли її агресія та нелюдська ідеологія призвели до руйнування половини світу, почасти це пояснюється її класичним підходом до зовнішньої політики, що виробився в п’ятдесяті роки. Ми добре знаємо, що Берлін вкрай агресивний у своїй боротьбі за перевагу всередині ЄС, але в той же час вельми пасивний і нейтральний відносно всього, що відбувається у світі поза Європейським Союзом.
Цілком очевидно, що чим більше буде зростати роль Німеччини в Європі, тим більше буде знижуватися політична вага Європейського Союзу в світі. Нинішня політика Берліна повністю зосереджена на досягненні економічної і політичної переваги в рамках ЄС, чого Німеччина досягає в результаті численних ударів нижче пояса, які завдаються своїм союзникам. За допомогою економічних маніпуляцій і свого переважаючого економічного потенціалу Берлін намагається домогтися абсолютної гегемонії… Важко зрозуміти реальні довгострокові наміри Німеччини, але вони не обіцяють нічого хорошого ні нам, італійцям, ні французам, ні британцям.
Звичайно, щоб уникнути вищеописаного сценарію, ми можемо індивідуально посилити роль нашої країни в світі з тим, щоб Італія продовжувала посідати важливу позицію і грати активну роль в політичному світі. Франція теж могла б піти цим шляхом, але це не буде правильним рішенням… Не можна поступатися Німеччині контролем над структурами, в створенні яких, будучи однією з країн засновниць Євросоюзу, активно брала участь Італія. Ми не можемо пасивно спостерігати, як повільно, але неухильно всі важелі контролю переходять в руки Берліна!
Потрібно поставити собі питання, як ми це допустили. Мурашки біжать по шкірі, коли бачиш, як деякі італійські, французькі, іспанські політики готові узгоджувати свої внутрішні політичні програми з німецьким канцлером.
Як ми вже сказали, йдеться про престиж всього Євросоюзу в міжнародному масштабі. Величезна більшість неєвропейських країн не сприймають Німеччину як державу з великою політичною і військовою вагою, а під керівництвом Берліна ми всі ризикуємо опинитися слабкими в очах половини світу. У міжнародних відносинах виживаність країни прямо пов’язана з її економічними можливостями, політичною вагою та військовою міццю. Ця «тріада» визначає позицію країни всередині хаотичного і жорстокого світу міжнародних відносин. Якщо вкорениться думка, що Берлін контролює ЄС, міжнародна повага до Європейського Союзу різко знизиться.
Ми повинні протистояти зухвалому нав’язуванню Німеччиною своєї переваги в Європі не тільки тому, що вимоги Берліна можуть завдати шкоди нашій внутрішній політиці і нашій економіці, але й тому, що під впливом канцлера Євросоюз ризикує повністю відмовитися від активної зовнішньої політики і повторити «зловісний нейтралітет» Німеччини в міжнародних справах і глобальні проблеми. Участь у вирішенні цих проблем дуже важлива для майбутнього, для безпеки і виживання Заходу.
Лаша Зілпіміані
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас