Іноземні інвестфонди пішли з банку «Київська Русь» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестфонди пішли з банку «Київська Русь»

2916
У 31-му за розміром активів банку «Київська Русь» змінився склад акціонерів. За даними агентства Smida, 27 грудня 2012 р. кіпрська компанія Sharp Arrow Holdings Limited продала 36,97% акцій іншим співвласникам банку. В результаті, за офіційними даними, частка основного акціонера і голови правління банку Віктора Братко збільшилася до 63,4%. Раніше, за даними НБУ, Братко належало 10,1% акцій «напряму» і ще 39,6% опосередковано.
За словами одного з членів правління «Київської Русі», після угоди через пряму та опосередковану участь Віктор Братко сконцентрував близько 80% акцій. «Нові акціонери – це здебільшого юрособи, частина яких афілійовані з Братко», – пояснює співрозмовник Forbes.
Пропозиція про продаж міноритарного пакету акцій банку «Київська Русь» була розіслана ще в 2011 році (тізер є в розпорядженні Forbes). Консультантом виступила інвесткомпанія Millennium Capital. «Наскільки я розумію, проект закритий», – підтверджує генеральний директор компанії Millennium Capital Сергій Капрару.
Тимчасові акціонери
Власники компанії Sharp Arrow Holdings Limited – іноземні інвестиційні фонди Growth Management Limited і SFL Clover Limited. Вони спеціалізуються на інвестиціях в країни Східної Європи та СНД, зокрема у фінансову сферу та торгівлю.
Інвестиційним радником Growth Management Limited виступає компанія GML Capital LLP (Великобританія), яка брала участь у залученні позик для Мінфіну та Київської міськдержадміністрації. Інвестиційний радник фонду SFL Clover Limited – група компаній Signet, яка спеціалізується на управлінні фондами, що інвестують в інші фонди. Під управлінням Signet перебувають активи на суму понад $3 млрд.
Ці інвестфонди з’явилися серед акціонерів «Київської Русі» ще в 2007 році, коли українські банки користувалися підвищеним попитом в іноземців. «Це хедж-фонди, які увійшли через кіпрську компанію. Ми планували з ними вийти на IPO, але сталася криза», – розповідає голова правління банку Київська Русь Віктор Братко. «У 2008 році, коли все затряслося, в зоні ризику називали і Київську Русь», – стверджує колишній топ-менеджер Альфа Банку Олександр Калиновський.
Криза змусила багатьох власників банків інвестувати додаткові гроші в капітал, щоб втримати їх на плаву. Це була одна з причин, через яку інвестфонди продали свою частку і в «Київській Русі». «У них [іноземних інвесторів] не було бажання брати подальшу участь у розвитку банку, виконувати план капіталізації, затверджений зборами акціонерів», – говорить Братко.
Суму угоди в банку не розголошують, але стверджують, що інвестори не зазнали збитків. Як розповіло джерело в банку, після початку кризи в основних акціонерів банку почалися розбіжності, з багатьох питань вони не могли знайти спільне бачення. «Цей уповільнений процес почався з 2011 року, в результаті ми знайшли узгоджене рішення і викупили в іноземців частку в капіталі», – пояснює Братко.
На письмовий запит Forbes компанії GML Capital і Signet не відповіли. Голова компанії GML Capital LLP в Україні Валентин Поваляєв відмовився від коментарів. А Ігор Зряков, співробітник GML Capital LLP в Україні, заявив: «Вам повинно бути достатньо того, що в банку сказали. Навряд чи ви почуєте ще щось від нас».
За оцінкою керуючого партнера інвестиційної компанії Capital Times Еріка Наймана, вартість проданого пакету акцій – 100-120 млн гривень.
Дорогі ресурси
Банк «Київська Русь» з активами 5,6 млрд гривень закінчив 2012 р. з прибутком 197 тисяч гривень. Чиста відсоткова маржа в банку склала близько 1%, тоді як середній показник по ринку 4,6%. У банку такий скромний фінрезультат пояснюють високою собівартістю ресурсів, яка у другому кварталі минулого року різко зросла. «Овернайти досягали 30-60% річних. Відсоткові витрати потягнули те, що ми заробили у першому півріччі», – констатує Братко.
Член правління банку з групи невеликих, який побажав залишитися неназваним, пояснює низький рівень маржі в банку тим, що він кредитує дружні компанії.
Банк, зокрема, фінансував будівництво ЖК «Ольжин Град», а після його завершення видавав іпотечні кредити для купівлі квартир у цьому проекті. У самому банку стверджують, що будівельні проекти в кредитному портфелі займають мізерну частку – 250 млн гривень. За даними банку, його портфель іпотечних кредитів – 51 млн гривень, з яких 23 млн – 26 млн гривень – кредити на купівлю житла в ЖК «Ольжин Град».
Пакет на продаж
Як повідомив один з членів правління банку, Віктор Братко планує в подальшому знову продати міноритарний пакет акцій. Вже ведуться консультації з іноземними інвесторами щодо цього питання. Віктор Братко відмовився коментувати факт переговорів.
На думку голови правління банку «Хрещатик» Дмитра Гриджука, це може бути цікаво для роздрібних інвесторів, які вкладають гроші, щоб аналізувати ситуацію в банку та одержувати дивіденди. Але, на його думку таких інвесторів на ринку одиниці. Більш категоричний голова правління і власник банку «Фінансовий партнер» Ростислав Павліченко: «Менше 50% акцій банку ніхто з інвесторів зараз не купить – я впевнений у цьому».
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас