Королевській подарували контроль за мільйонами доларів гуманітарки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевській подарували контроль за мільйонами доларів гуманітарки

1756
Мінсоцполітики буде розподіляти гуманітарну допомогу на десятки мільйонів доларів своїми наказами. Але поки відомство провело лише одне рішення
В кінці минулого тижня Президент Віктор Янукович своїм указом остаточно передав контроль над отриманням і розподілом гуманітарної допомоги Міністерству соціальної політики. «Мінсоцполітики України є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги», – йдеться у відповідному Указі голови держави.
Фактично покладений на міністерство обов’язок було законодавчо визначено як одну з функцій центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику в сфері соціального захисту населення. Відповідний закон, яким були внесені зміни в цілу низку чинних законодавчих актів, був ухвалений ще 16 жовтня 2012 року.
Таким чином, відтепер саме відомство, очолюване Наталією Королевською, має визначати, які вантажі, роботи, послуги або кошти (у тому числі в іноземній валюті) є гуманітарною допомогою. Також на міністерство покладено функції контролю за її транспортуванням, отриманням, зберіганням, охороною, складуванням, розподілом, цільовим використанням та обліком.
Раніше усіма питаннями отримання та розподілу гуманітарної допомоги в Україні відала Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті міністрів. І якщо комісія є колегіальним органом, до складу якого в обов’язковому порядку входили представники цілої низки пов’язаних із забезпеченням отримання гуманітарної допомоги міністерств і відомств, а також народні депутати України та представники громадських організацій, то, як саме буде поставлена робота з розподілу гуманітарної допомоги в міністерстві, поки що достеменно невідомо.
Принаймні, виходячи з повідомлень на сайті Мінсоцполітики, на сьогоднішній день точно можна сказати одне – якщо раніше визнання гуманітарної допомоги ухвалювалося рішенням Комісії, то зараз це відбувається наказом Міністерства.
А розподіляти є що. Адже Україна все ще є переважно одержувачем гуманітарної допомоги від інших країн. Так, розміри гуманітарної допомоги, яку отримує Україна і яку вона надає іншим країнам, неспівмірні – деколи обсяги ввезеного перевищують обсяги того, що вивозиться, в грошовому еквіваленті в 100 разів. Так, наприклад, згідно з даними Держкомстату, обсяг імпорту гуманітарної допомоги в 2010 році становив $89,2 млн., тоді як експорту – всього $0,8 млн. У 2011 році цей розрив був дещо меншим. Держава вирішила трохи більше витратитися на допомогу іншим країнам і виділила на ці цілі $1,1 млн., дві третини яких пішло постраждалим від аварії на японській АЕС «Фукусіма-1». Тим не менш, в той же час наша країна отримала допомоги на $63,4 млн.
Слід також врахувати, що в останні роки найбільша частина всієї гуманітарної допомоги Україні в грошовому вираженні припадала на медпрепарати та продукцію медичного призначення, які переважно проходили через Міністерство охорони здоров’я. Правда, саме «гуманітарка», яка проходила через МОЗ, часто ставала предметом скандалів у пресі – коли поставлялися або неякісні ліки, або препарати, у яких термін придатності підходив до завершення.
Тим не менш, якраз у МОЗ нарікань на роботу новопризначеного центрального органу виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги немає. «Велика робота була проведена в Мінсоцполітики з 1 січня, щоб не було перерви в одержанні гуманітарної допомоги», – розповіла вчора під час прес-конференції міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова.
Така позиція голови міністерства зрозуміла. Так, наприклад, з початку року в Мінсоцполітики вже визнали гуманітарною допомогою партію медпрепаратів із Швейцарії, спрямованих держпідприємству «Укрвакцина», загальною оцінною вартістю $11,1 млн. Зазначимо, що це єдине повідомлення про визнання певної партії продукції гуманітарною допомогою у відповідній рубриці на сайті Мінсоцполітики в січні. У той же час комісія при Кабміні, яка існувала раніше, розглядала на кожному засіданні цілий перелік питань про гуманітарну допомогу.
Крім того, як підкреслила голова Раїса Богатирьова, представник МОЗ «буде входити до складу групи, яка працюватиме при Міністерстві соціальної політики».
Хто ще буде запрошений до участі у складі «групи» з розподілу гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики, поки залишається невідомим. Принаймні, як повідомили «Коментарям» у Всеукраїнській організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», очевидно, що у зв’язку зі змінами органу, що регулює гуманітарну допомогу, процеси в цій сфері дещо призупинилися. А її керівник Василь Назаренко, який багато років був членом урядової комісії, ніякого запрошення продовжити співпрацю ще навіть не отримував.
Тому за неможливості прогнозувати роботу міністерства в рамках нових повноважень поки можна сказати лише одне – правила гри, що тягне на десятки мільйонів доларів, відтепер залежать від абсолютно сторонньої до неї раніше людини. Що в сучасних українських реаліях може призвести до сумного результату для сторони, яка потребує гуманітарної допомоги.
Михайло Орлюк
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас