Державні цінні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державні цінні папери

Фондовий ринок
879
Державні цінні папери – цінні папери, випущені державою. Дані цінні папери належать до категорії боргових цінних паперів.
Емісія (випуск) державних цінних паперів спрямована на вирішення наступних завдань:
- Покриття дефіциту державного бюджету;
- Покриття касових розривів у бюджеті;
- Залучення грошових ресурсів для реалізації великих проектів;
- Залучення коштів для погашення заборгованості за іншими державними цінними паперами.
Залежно від мети випуску є такі різновиди державних цінних паперів:
- Боргові цінні папери, призначені для покриття постійного дефіциту державного бюджету, що переходить з року в рік. Дані цінні папери як правило середньо-і довгострокові.
- Цінні папери для покриття тимчасових дефіцитів бюджету (касових розривів). Касовий розрив виникає у зв’язку з тим, що, з одного боку, витрати держави постійні, а з іншого боку, податки надходять нерівномірно. Внаслідок цього час від часу (зазвичай в кінці-початку кварталу) виникає тимчасовий дефіцит бюджету, для ліквідації якого і випускаються короткострокові цінні папери. До таких видів цінних паперів належать векселі управління готівкою, що випускаються в США строком на 50 днів, і фінансові векселі, які обертаються в Японії з терміном 60 днів.
- Цільові облігації, що випускаються для реалізації конкретних проектів. Наприклад, у Великобританії випускалися транспортні облігації для формування необхідних грошових ресурсів для націоналізації транспорту. В Японії практикуються випуски будівельних облігацій для реалізації проектів великомасштабного будівництва.
- Цінні папери для покриття підприємствами державного боргу. В умовах дефіциту бюджету даними казначейськими зобов’язаннями держава розраховувалася за роботи, виконані за державним замовленням. Отримавши замість оплати казначейські зобов’язання підприємство продавало їх на вторинному ринку. Покупці казначейських зобов’язань могли розрахуватися цими паперами за своїми боргами перед державою (сплатити податки).
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас