Дефіцит платіжного балансу України за 2012 рік - "заслуга" валютних спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит платіжного балансу України за 2012 рік - "заслуга" валютних спекулянтів

7195
За підсумками 2012 року платіжний баланс України був сформований з дефіцитом 4,17 млрд. дол. Це на 70% більше від дефіциту 2011 року, коли він склав 2,4 млрд. дол. Але цього дефіциту платіжного балансу могло б і не бути, якби населення і «тіньова економіка» так активно не скуповували готівкову валюту.
За підсумками 2012 року було куплено готівкової валюти на 8,7 млрд. дол більше, ніж продано. А згідно з методикою розрахунку платіжного балансу країни, прийнятою у всьому світі, скуповування готівкової валюти віднімається від суми платіжного балансу, так як вважається, що ця валюта, перебуваючи в «тумбочках» населення і в обігу в «тіньовій економіці», не працює на економіку країни. Що цілком логічно з точки зору і економічної теорії та практики.
Таким чином, населення України спільно з нашою «тіньовою економікою» саме створило проблеми і собі, і своєму економічному становищу. Простий розрахунок показує, що якщо б не було такого авральною скуповування готівкової валюти, то замість дефіциту платіжного балансу за підсумками 2012 року був би профіцит платіжного балансу близько 4 млрд. дол. Але завдяки бажанню населення заробити дохід на валютних спекуляціях, маємо дефіцит платіжного балансу, який був покритий за рахунок золотовалютних резервів. Бо у всіх країнах світу дефіцит платіжного балансу покривається за рахунок золотовалютних резервів, а профіцит, відповідно, веде до зростання цих самих резервів.
В Україні взагалі парадоксальна ситуація. Спершу Україна отримала кредити від МВФ і направила їх на збільшення своїх золотовалютних резервів. Надалі через валютні інтервенції на міжбанку та обмінники валют населення і «тіньова економіка» скупили цю саму валюту, яка прийшла в Україну у вигляді кредитів МВФ. Тепер потрібно віддавати кредити МВФ, але ці гроші лежать собі у населення в «тумбочці» і чекають свого «зоряного часу». Але кредити віддавати МВФ потрібно сьогодні, а не тоді, коли населення назад поміняє валюту на гривню і віддасть валюту МВФ. Тому склалася досить непроста суперечність: де взяти валюту на розрахунки з МВФ? Можна домовитися з МВФ, щоб не повертати кредити, але тоді доведеться підвищувати тарифи на ЖКП та реально переглянути розміри пенсій у бік їх зменшення. Без цих дій МВФ більше кредитів Україні не дасть. Можна також розмістити нові єврооблігації на міжнародних ринках і за рахунок цієї валюти віддати кредити МВФ. У цьому випадку готівкова валюта залишиться в «тумбочках» населення, але змінитися повинна і ставка запозичення.
Якщо зараз Україна платить за кредитами МВФ близько 1% річних, то потім буде платити 7-8%. А можна, використовуючи різні методи, в тому числі і податок на валюту, введення обмежень щодо використання готівкових розрахунків та інших адміністративних методів, умовити населення поміняти валюту на гривню і повернути цю валюту МВФ. Як бачите, шляхів вирішення проблеми багато. Можна вибирати, який більше кому подобається. Або підвищення тарифів на ЖКП, або податок на валюту. У будь-якому випадку, потрібно віддати кредити МВФ. У них цю валюту взяли, потрібно і повернути. Або може не варто повертати?…
За підсумками 2012 року дефіцит зовнішньої торгівлі України склав понад 14 млрд. дол, це фактично рівень 2008 року. У 2011 році дефіцит зовнішньої торгівлі був 10 млрд. дол. Настільки великий дефіцит зовнішньої торгівлі знову відродив дискусію про те, що якщо здійснити девальвацію гривні, то це призведе до зменшення імпорту, і, як результат, зменшиться і дефіцит зовнішньої торгівлі. Ідея досить стара і відома. Вона описана в багатьох книгах з економіки і базується на постулаті, що якщо буде національна валюта девальвувати, то зростуть ціни на імпортні товари, і населення буде більше купувати вітчизняні. Саме так пояснюється необхідність девальвації гривні. При цьому дуже часто і наші, і закордонні експерти пропонують «лікувати» економіку України девальвацією, і через свою лінь і небажання навіть не намагаються подивитися на структуру українського імпорту. А це дуже важливо. Від цього залежить і «метод лікування хворого», бо лікувати «хворого», не встановивши діагноз, – це вже не лікування, а просто шарлатанство.
У структурі імпорту України за 2012 р. 30% – це імпорт газу і нафтопродуктів. Навіть якщо курс долара зробити 20 грн, населення не зможе відмовитися від імпортного бензину і почати купувати тільки український бензин, який теж залежить від імпорту нафти. Близько 16% в структурі імпорту України – це продукція хімічної промисловості та фармацевтики, яка не може бути замінена українськими аналогами за всього бажання. І близько 25% – це імпорт автомобілів і побутової техніки.
Можна звичайно закликати українців купувати лише українські телевізори та автомобілі, але це скоріше можна розглядати як жарт, ніж як реальну дію. За рахунок девальвації може зменшитися імпорт продуктів харчування і одягу, але їх частка в українському імпорті невелика. Тому девальвація гривні до будь-якого рівня і 9, 10 або 12 грн не може поліпшити структуру зовнішньої торгівлі України, а тільки підвищить ціни на бензин, газ, побутову техніку та автомобілі. А ось чи зменшиться попит на ці товари – це ще питання. У будь-якому випадку, замінити їх українськими аналогами не вийде. Потрібні багатомільярдні інвестиції в ту ж енергетику і видобуток альтернативних видів палива в Україну, але на це потрібні роки і роки. Проста зміна курсу гривні тут не врятує ситуацію.
Дійсно ситуація в економіці України непроста. Надто вже наша економіка залежить від доларизації. І хоча говоримо багато, що потрібно зменшувати доларизацію, але поки не виходить. Україна була і залишається однією з країн світу, де економіка безпосередньо пов’язана з долею готівкового долара, що обертається на її території нарівні з гривнею. А поки ця доля нас не балує, а лише створює проблеми.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас