НБУ заганятиме готівкові валютні заощадження населення на фінансовий ринок - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заганятиме готівкові валютні заощадження населення на фінансовий ринок - експерт

Валюта
9444
НБУ заганятиме готівкові валютні заощадження населення на фінансовий ринок. Таку думку в аналітичному огляді висловив керівник активами інвестиційних фондів “КІНТО” Микола Мягкий.
За його словами, останнім часом керівництво НБУ активізувало дискусії навколо того, скільки валюти знаходиться на руках у населення. Майже на кожному публічному заході за участі центробанку в останні 2-3 місяці звучать оцінки $50-70 млрд. валютних заощаджень.
“Незважаючи на велику недостовірність (завищення, на мій погляд) оцінок, цей ресурс знаходиться поза фінансовою системою, і з позиції влади його не можна контролювати та використовувати. Відповідно, виникає спокуса. Цей ресурс, навіть якщо вдвічі менший, ніж озвучуванні цифри, все одно є співставним з ЗВР України, в 2-3 рази більший за наявні чисті резерви та може в рази перекрити валютні фінансові потреби держави на найближчі 2 роки”, – наголосив експерт.
Саме з цих позицій, на думку Мягкого, варто оцінювати і законопроект про валютний податок. Якби НБУ боровся зі спекулянтами, він би діяв інакше: вводив повноцінний податок Тобіна (як з купівлі, так і з продажу), запровадив мінімальні неоподатковувані суми операцій (наприклад до $500-1000) або максимальні обсяги купівлі валюти в “одні руки” тощо. Однак, запропонованим збором НБУ хоче скоріше змусити населення нести валютні заощадження у банки, або вкладати їх у казначейські зобов’язання. Тобто, таким чином дискримінуються саме існуючі власники, а не покупці валюти.
Мягкий зауважив, що керівники НБУ, які зараз опинилися в уряді, демонстрували тверду наполегливість у введенні такого податку, тож існує висока ймовірність його впровадження на початку наступного року. Єдиний вагомий аргумент «проти» – опозиція в межах самої парламентської більшості та нанесення цим податком шкоди рейтингу влади. Однак, 2012 рік показав, що парламент ухвалював і більш жорсткі і суперечливі закони.
“Інші інструменти фінансової репресії також можуть бути застосовані. Зокрема, НБУ може зобов’язати банки тримати визначену частку активів у валютних чи гривневих ОВДП. Така практика використовувалася деякими країнами у кризу 2008-2009 рр. Можливі й більш жорсткі заходи, які будуть реалізовуватися у крайньому випадку, – конфіскація валюти, примусова конвертація внутрішніх валютних зобов’язань у гривню за заниженим курсом, впровадження стелі по депозитним ставкам і т.д”, – зазначив експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас