Швейцарія може втратити статус податкової гавані. Як це відіб'ється на українському бізнесі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія може втратити статус податкової гавані. Як це відіб'ється на українському бізнесі?

2441
Керівництво ЄС всерйоз ополчилося на Швейцарію. Європейський комісар з податків, литовець Альгірдас Шемета пред’явив ультиматум: Швейцарія повинна відмовитися від податкових пільг для іноземних компаній. Або ж Єврокомісія буде наполягати на включенні країни в чорний список, після чого члени ЄС зможуть призупиняти дію договорів про уникнення подвійного оподаткування з Швейцарією.
Чим це обернеться для українського бізнесу?
Причина для злості
У Швейцарії зареєстровані десятки «родичів» українських компаній – в першу чергу, металургійних і сільськогосподарських холдингів. Metinvest International SA і МАКО Trading SA – в Женеві, Nibulon SA в кантоні Невшатель, Ferrexpo plc і «Росукренерго» – в кантоні Цуг і т.д. Найчастіше український бізнес відкриває штаб-квартири або трейдингові структури.
Робота через Швейцарію для багатьох компаній – ділова необхідність, говорить Володимир Котенко, керівник податково-юридичного відділу Ernst & Young. Місцевій трейдинговій структурі зручніше позичати, її зручніше представляти закордонним партнерам і т.д. «Але нічого не заважає бізнесу, який виконує цілком зрозумілі господарські функції в Швейцарії, користуватися при цьому такими вигодами від роботи в цій країні, як низькі податки», – зазначає Котенко.
Номінальна ставка федерального податку на прибуток в Швейцарії – всього 8,5%. Але кожен кантон має власне податкове законодавство та місцеві податки і якщо, наприклад, компанія є холдинговою, то реальна податкова ставка в кантоні для неї може бути знижена до 5%. Найнижчі податки – в кантоні Цуг.
До того ж у низці кантонів іноземний бізнес може розраховувати на щедрі податкові пільги. Які – в кожному конкретному випадку вирішує місцева податкова служба. Максимальний термін дії пільги – 10 років. Настільки м’які умови для роботи і приваблюють сюди іноземний бізнес. «У кантоні Цуг, наприклад, українські компанії реєструються, оскільки це модно і зручно», – пояснює один з менеджерів Group DF.
Проти таких «нечесних» пільг і збунтувався уряд Євросоюзу. Сама Швейцарія не входить в ЄС. Але керівництво Євросоюзу вважає, що швейцарські пільги для іноземних компаній придушують конкуренцію – ставки податків для іноземних і швейцарських компаній мають бути однаковими.
Вплинути на Берн намагаються через договір про вільну торгівлю, чинний з 1972 р., а також погрозами внести Швейцарію в чорний список, з фігурантами якого ЄС погрожує анулювати угоди про уникнення подвійного оподаткування. Щоб привести свої податкові режими до норм ЄС, у Берна залишилося всього чотири місяці, нагадав Альгідрас Шемета.
Розважливий бізнес
Російський бізнес сприйняв новину з тривогою. Український реагує спокійніше. «Не думаю, що Євросоюз дійсно буде готовий в реальності ввести такі кардинальні заходи щодо Швейцарії. Позиція Євросоюзу – це якийсь крок, спрямований на обґрунтування власних непопулярних заходів», – пояснює цей спокій Наталія Максименкова, заступник фінансового директора з оподаткування групи «Метінвест». Котенко також не відкидає ідеї, що заявки єврокомісара – спроба «залякати» Швейцарію.
Якщо це не так, і наміри Євросоюзу – серйозні, то Швейцарії доведеться йти на компроміс. Все залежить від того, яким він буде.
Якщо підвищення ставок буде «психологічно прийнятним», нічого не станеться, вважає Котенко. Трейдингові компанії, принаймні ті, що ведуть активну господарську діяльність, просто погодяться платити трохи більше податків у Швейцарії. «Імовірність кардинального перегляду податкових пільг невелика, тому питання про закриття нашого представництва в Швейцарії ми не розглядаємо. Наш офіс виконує повноцінні функції торгового представництва в Західній Європі, і наявність податкових пільг – це далеко не єдина причина його існування», – упевнений Андрій Сербін, фінансовий директор Centravis Sales (Switzerland) SA (Кантон Тічино).
На практиці вже сьогодні в деяких країнах ЄС, наприклад, в Італії, Швейцарія включена в чорний список. Але на ведення бізнесу між цими країнами це суттєво не вплинуло, підкреслює Максименкова з «Метінвесту».
Правда, якщо Швейцарія піде на значні поступки, український бізнес почне згортати свою роботу.
«Поки закривати офіс в Швейцарії через перегляд податкових пільг ми не плануємо. Дві наші трейдингові компанії – KLW і Interpipe Europe SA – були зареєстровані в Швейцарії ще 15 років тому і сьогодні налічують до 60 осіб персоналу. Повірте, якби ми хотіли оптимізувати податки, ми б вибрали менш дорогий варіант», – запевняє один з топ-менеджерів компанії «Інтерпайп». Але визнає: все буде залежати від того, якими будуть ці нові податкові умови в країні.
Співрозмовник Forbes в керівництві «АрселорМіттал Кривий Ріг», чия трейдингова компанія зареєстрована в Німеччині, припускає, що український бізнес «перевезе» своїх трейдерів зі Швейцарії в Ірландію: «Якщо Євросоюз внесе Швейцарію в чорний список офшорних зон, багато українських холдингів будуть розглядати як альтернативу Ірландію – сьогодні з престижних і відкритих європейських юрисдикцій зручні лише дві ці країни». Податок на прибуток в Ірландії становить 12,5% (наприклад, на Кіпрі – 10%). Котенко вважає, що місце зручної податкової гавані з хорошою репутацією швидко зможуть зайняти і інші країни.
Катерина Сиченко, Дар’я Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас