Що українцям варто знати про ГМО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що українцям варто знати про ГМО

Аграрний ринок
2779
Сьогодні важко бути впевненим у тому, чим ми харчуємось. Усі ці жарти, що в ковбасі немає м’яса, а вино роблять з порошку часом виявляються жорстокою правдою: ми не знаємо, що ми їмо. Проте, це не заважає ледь не кожному заявляти про шкоду ГМО (генно-модифіковані об’єкти). Чи то залякування лікарів, які самі не розібрались у темі, чи то страшні новини, якими “годують” українців ЗМІ – все це залишає відбиток у свідомості українців.
За даними грудневого соціологічного дослідження компанії “Research & Branding Group”, 80% українців вважають продукти з ГМО небезпечними. При цьому, що таке ГМО, знають 74% опитаних, тоді коли не знають 23%.
Крім того, українці мають і певні думки щодо того, навіщо виробники використовують у своїй продукції ГМО. Так, 50% опитаний відповіли, що це робиться великими компаніями-монополістами для отримання надприбутків. 13% опитаних зазначили, що це робиться для того, щоб забезпечити продуктами харчування населення Землі, що так стрімко зростає. А третина опитаних сказала, що це робиться з метою здешевлення собівартості продуктів харчування.
Чи дійсно ГМО мають величезну шкоду для здоров’я, а українська ковбаса – їх головне джерело? Свою думку з цього приводу висловила керівник аналітичного департаменту Консалтингової групи “ААА” Марія Колесник.
Люди не розуміють, що таке ГМО
За словами Колесник, населення не є глибоко обізнаним у цій проблемі.
“Люди вважають, що якщо у продуктів є крохмаль, то вони є генно-модифікованими. Я можу впевнено сказати, що генно-модифікованих організмів тварин в Україні просто немає. І у світі це практично ніде у промисловому виробництві не використовується. Може йтися про такі рослини як соя, кукурудза, картопля. Насправді, фактично жодна людина в Україні ніде не зможе прочитати, що вона їла модифікований продукт. З одного боку через те, що офіційно в Україні не дозволено завозити будь-яке насіння генно-модифікованих продуктів. Тому, офіційно в Україні не вирощуються генно-модифіковані продукти”, – зазначила Колесник.
Експерт також зазначила, що в Україні якщо і вирощуються гібриди, то вони не є гібридами першого покоління.
“Можливо, якщо і на початку, коли розроблявся гібрид, то і використовувалась генна інженерія, але потім це насіння було продуковане звичайним способом і якщо воно вже вирощується, то воно за нашим законодавством не є генно-модифікованим”, – наголосила вона.
Таким чином, якщо є імпорт певних інгредієнтів, можливо, що на якомусь етапі виготовлення було використання продуктів з ГМО. В Україні виробники, наприклад, ковбас, не використовують ГМО. Але вони можуть бути наявні в продуктах, якщо ще на етапі вирощення птиці чи свині вони були використані в кормах.
Що стосується надприбутків компаній, які виготовляють продукцію з використанням ГМО, то про них взагалі не йдеться, адже насіння гібридів коштує дорожче.
“Відповідно, якби компанії дбали б виключно про надприбутки, вони не зверталися б до великих транснаціональних корпорацій, аби придбати це насіння і, звичайно, ті фермери, в яких прибутки менше, беруть насіння, яке в них залишилося з минулого року”, – сказала Колесник.
Що стосується пшениці, про яку багато йдеться: за словами Колесник, взагалі в світі ще не розробленні генно-модифіковані сорти пшениці. Аграрії постійно просять провідні компанії зробити це, тому що погодні умови постійно змінюються: ми бачимо і 45 градусів в Австралії під часу збору врожаю, і холодні умови в Європі, в США. Кількість врожаю скорочується, ціни доволі високі,і щоб нагодувати світ, треба щось вигадувати.
Тому в цьому питанні варто зважувати, що буде більш корисним. На думку Колесник, можливо треба розмежувати по ціні пшеницю, бо на сьогодні вартість зерна є доволі високою, і український споживач навіть не буде знати, що він їв генно-модифіковану продукцію, бо ніде прочитати і бути впевненим на 100% не можна.
Загалом, сьогодні так само на 100% не можна бути впевненим, що ГМО шкідливі.
“Жоден експерт не може впевнено зазначити, чи це буде шкідливо чи ні. Фактично, ГМО – це ті самі рослини, які були вирощені зовсім іншим шляхом. Тобто, були створені нові види рослин. Це не говорить про те, що ці рослини почнуть якимось чином перетворюватись в організмі людини – вони просто були створені стійкими до певних шкідників або надвисоких температур. Фактично, ці рослини обробляються набагато меншою кількістю засобів захисту від шкідників. І тому коли ми починаємо аналізувати, що є більш шкідливим, треба дивитися, скільки треба обробити звичайні рослини, скільки треба вносити мінеральних добрив. А потім аналізувати, що є більш шкідливим”, – зазначила вона.
Взагалі, за словами Колесник, не можна сказати, що проблема ГМО наразі є настільки актуальною для українського споживача. Єдине питання в тому, щоб медики більше роз’яснювали населенню про користь чи шкоду. Адже поки що ситуація нагадує середньовіччя, коли спалювали відьом, а вже потім розбирались, чи дійсно вони чаклували.
Тим не менше, в світових масштабах питання ГМО сьогодні надзвичайно актуальне, адже йдеться про те, як нагодувати населення Землі, яке стрімко зростає, бідні країни Африки чи Азії.
“Напевно, звичайними засобами, звичайним розвитком аграрного бізнесу це буде зробити неможливо. Ті ціни, які склались на аграрну продукцію, – багато країн їх просто не витримують. І чим більше ціни будуть зростати, тим більше локальних конфліктів на будь-якому підґрунті буде виникати. І ми повинні для себе вирішити: чи ми будемо намагатися як країна, яка є одним з постачальників продовольства в світі, налагодити ситуацію, чи ці полум’я конфліктів будуть час від часу спалахувати в Африці, Азії, і решті бідних країн”, – наголосила Колесник.
Чия правда – українців, які бояться за своє здоров’я, чи експертів, чия точка зору є суб’єктивною? Єдине, що можна порадити в цьому випадку – купляти перевірені часом і досвідом продукти. А там, можливо, нарешті вчені і скажуть 100% правду про те, чи варто шукати шкідливе там, де його може й не бути.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас