Чому українські суди стали на бік Міноборони РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українські суди стали на бік Міноборони РФ

3298
Вищий госпсуд України залишив у силі судові рішення про виплату українським урядом 405,5 мільйона доларів міністерству оборони РФ – боргу корпорації ЄЕСУ, яку очолювала Юлія Тимошенко. Опитані DW експерти говорять про політичну складову цієї справи.
Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу уряду України і Держказначейства на рішення судів першої та апеляційної інстанції, які зобов’язали український уряд виплатити міністерству оборони Росії борг приватної української корпорації “Єдині енергосистеми України” (ЄЕСУ). Вищий госпсуд також відмовив у задоволенні клопотань представників Кабміну і корпорації ЄЕСУ про припинення провадження у справі. Ці рішення протягом місяця ще можуть бути оскаржені у Верховному суді України.
Політика правіша від права
Ще до розгляду касаційної скарги Україна виплатила російському оборонному відомству майже два мільйони доларів боргу ЄЕСУ, повідомив на брифінгу 18 січня 2013 року генеральний прокурор України Віктор Пшонка. Справа про борги ЄЕСУ була ініційована російським Міноборони. Воно стверджує, що в кінці 1990-х років українська приватна корпорація ЄЕСУ, очолювана Юлією Тимошенко, не виконала гарантовану урядом Павла Лазаренка угоду від 1997 року про постачання продукції для російського оборонного відомства. 19 вересня 2012 року Господарський суд Києва частково задовольнив позов російської сторони. Він зобов’язав український уряд виплатити росіянам майже 400 мільйонів доларів боргу корпорації ЄЕСУ. Кабмін подав апеляцію на це рішення, але вона була відхилена судом.
Депутат від правлячої Партії регіонів, заступник голови парламентського комітету з правосуддя Дмитро Шпенов незадоволений тим, що зобов’язання приватної компанії обслуговуються за рахунок коштів держбюджету. Він підрахував, що борг ЄЕСУ майже дорівнює одній сотій всіх доходів, що надходять до бюджету країни в цьому році. “Це означає, що кожна сота гривня піде не на розвиток держави і не на соціальну підтримку вразливих верств населення”, – сказав Шпенов в інтерв’ю державному інформагентству “Укрінформ”.
Опитані DW експерти і представники опозиції назвали рішення всіх судів у справі про борг ЄЕСУ політично мотивованим. Керівник центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко в інтерв’ю DW нагадав, що багато експертів в області права ще влітку 2012 року вказували на юридичну неправомірність позову російського Міноборони. Нинішня поспішність влади з початком виплат боргу ЄЕСУ російській стороні, як вважає Фесенко, може пояснюватися наміром використовувати це проти Юлії Тимошенко у черговому судовому процесі за звинуваченням у зловживанні коштами на посту президента “Єдиних енергосистем”.
Докази провини Тимошенко у газовій справі, яка стала причиною її нинішнього ув’язнення в тюрму, виглядали непереконливо, вважає експерт. А передана Генпрокуратурою до суду ще одна справа, з обвинувачення Тимошенко в організації вбивства в 1996 році депутата Верховної ради Євгена Щербаня, на його думку, взагалі не містить прямих доказів вини екс-прем’єра. “У третій справі – справі ЄЕСУ – виплачені за рішеннями судів державні кошти тепер можуть бути використані звинуваченням як фактологічний доказ шкоди, завданої Україні діями Тимошенко на посаді президента ЄЕСУ”, – припустив аналітик.
Антиєвропейські “яструби”
Депутат від опозиційної партії “УДАР” Павло Розенко сказав DW, що опозиція розглядає судову відмову в касаційній скарзі уряду не як свідчення незалежності української судової системи, а навпаки, як виконання політичного замовлення з дискредитації Юлії Тимошенко. Розенко не відкинув, що частиною цієї ж кампанії з дискредитації є і висунуті Генпрокуратурою звинувачення Тимошенко в організації вбивства депутата Євгена Щербаня в 1996 році.
Депутат упевнений, що всі ці дії невипадково відбуваються напередодні лютневого саміту Україна-ЄС. Їх мета – “торпедувати прагнення українців стати частиною Європи”. “Все, що сьогодні відбувається навколо фігури Юлії Тимошенко, має винятково політичне забарвлення, і у всіх цих діях нинішньої влади немає ніякої логіки чи юридичного змісту”, – підкреслив депутат.
На відміну від Боровика і Розенка, політтехнолог Тарас Березовець, який вважається наближеним до опозиційних сил, впевнений, що всі судові процеси і кримінальні справи, пов’язані з ім’ям Юлії Тимошенко, ініційовані певною групою осіб. “Це зробила домінуюча в президентському оточенні група “яструбів”, яка зацікавлена не тільки в зачистці електорального поля перед президентськими виборами, але і в погіршенні відносин України з Євросоюзом”, – сказав DW Березовець.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас