Російські газові "гноми" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські газові "гноми"

Енергетика
2500
Обсяги транзиту російського газу через територію України поступово зменшуються. За підсумками 2012 року зниження становило майже 20%.
Якщо у 2011 році до ЄС було прокачано 100 мільярдів кубометрів газу, то у 2012 році – лише 80 мільярдів.
Росія пояснює це тим, що увесь минулий рік “Газпром” перекидав обсяги українського транзиту на білоруську гілку “Ямал-Європа” і “Північний потік”.
Наша пісня гарна…
Російський газовий монополіст у новому році зі свіжими силами кинувся з’ясовувати транзитні стосунки із “Нафтогазом”. Наглядно продемонструвавши приказку “наша пісня гарна нова, починаймо її знову”.
Вже у січні російський монополіст пообіцяв, що у 2013 році через Україну буде прокачано ще менше газу. За прогнозами “Газпрому”, транзит через Україну може знизитись до рівня 60-65 мільярдів кубометрів.
На перший погляд Росія однозначно права. І можна навіть пробачити її “дешеві” маніпуляції із цифрами за підсумками першої декади січня 2013 року, коли на всю Європу “Газпром” радісно заявив про зниження транзиту через Україну.
Тоді Росія заявила, що через “Укртрансгаз” поставляється лише 42% усього російського транзиту в ЄС. Власне, прогноз “Газпрому” базується лише на аналізі роботи 10 із 365 днів у 2013 році.
Тому сумні перспективи втрати транзиту – це наразі продовження політичної стратегії “Газпрому”. А стратегія доволі проста і полягає у намаганні отримати у власність або ГТС України, або схилити Євросоюз до будівництва “Південного потоку”.
Зменшення ж у 2012 і на початку 2013 року транзиту через Україну має свої цілком економічні підстави. Європа вперто скорочувала закупівлі російського газу і за підсумками минулого року придбала на 20% менше газу. Рівно на стільки зменшився і транзит територією України.
Для того, щоб кардинально не скорочувати видобуток газу, “Газпрому” довелося піти на безпрецедентні кроки. Разом зі знижками на газ російська компанія повертала компаніям ЄС мільярдні суми компенсації.
У першій половині 2012 року “Газпром” заплатив близько 4,3 мільярда доларів. За другу половину минулого року компанія виплатить ще 4,5 мільярда. Приблизно 5 мільярдів доларів з цих сум отримають компанії із Німеччини.
Лише це дозволило “Газпрому” зберегти постачання газу до ЄС на рівні 150 мільярдів кубометрів. Не скоротили закупівлі суттєво лише компанії з Німеччини та Італії. Тільки для поставок у Німеччину працював “Північний потік” та польська гілка “Ямал-Європа”.
Поляки дозволили сконцентрувати “Газпрому” контрольний пакет у компанії EuroPolGaz, яка володіє 600-кілометровою польською ділянкою газопроводу “Ямал-Європа”.
За це Росія обіцяла збільшити транзит газу Польщею, що означає автоматичне зростання поставок газу через Білорусь. Як бачимо, польський PGNiG обійшов український “Нафтогаз” у газових переговорах із Росією. І як бачимо, міфи про Польщу як європейського “адвоката” України не допомогли.
Проте, головним у транзитному питанні є те, що через Україну газ отримує не Німеччина, і не Польща, і не країни північної Європи. “Нафтогаз” транзитує блакитне паливо до Центральної та Південної Європи.
Тож, якщо і варто очікувати скорочення транзиту у 2013 році, то лише через позицію Чехії. Адже, щоб “Газпром” зміг втілити у життя свої погрози – скоротити транзит через Україну – йому необхідно зменшити постачання газу до Чехії. Це ближче до істини.
Так, російський монополіст відстояв право поставляти до Чехії 3 мільярди кубометрів газу через газопровід OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung), який з’єднує “Північний потік” і Чехію. Однак, невідомо, чи погодяться на це самі чехи.
Інше відгалуження від “Північного потоку” до Західної Німеччини – газопровід NEL (Norddeutsche Erdgasleitung) – поки що заблоковане рішенням Єврокомісії.
Подвиг “Газпрому”
Отож, найвірогідніше, що у 2013 році Україна повторить результат 2012 року і транспортує близько 80 мільярдів кубометрів до Європи.
Транзитних “збитків” можна зазнати лише через позицію Чехії, якщо ця країна підіграє “Газпрому” і погодиться отримувати газ з “Північного потоку”. Однак навіть це скоротить транзит лише на 3 мільярди кубометрів, тож мінімальний показник у 2013 році може становити не менше 75 мільярдів кубометрів.
Тому громадськість поки що може спати спокійно. Ніхто не “краде” український транзит, як про це розповідає “Газпром”.
Водночас, історія із черговими російськими заявами про зниження транзиту нагадала іншу майже хрестоматійну історію із сатиричного мультфільму “Південний парк” про гномів, що крадуть спідню білизну.
Історія стала настільки популярною, що впродовж останніх кількох років вона є прикладом економічної бездарності. Адже бізнес-план гномів передбачає лише перший етап (крадіжку кальсонів) і третій етап (отримання прибутку). А от логічного другого етапу гноми так і не придумали.
Схоже, нині у ролі газових гномів виступає “Газпром”. Заявляючи про скорочення транзиту через Україну, Росія наразі так і не довела до ладу жоден з обхідних газопроводів.
Перший етап “бізнес-плану” ніби вже відбувся – “Газпром” демонструє зниження транзиту через Україну. Третій етап також зрозумілий – постачати газ в обхід України і не платити Києву за транзит.
Проте логічного другого етапу – появи працюючих повноцінних обхідних газопроводів поки що немає.
Адже через Україну поставляється газ до Центральної та Південної Європи, а у тому напрямку поки що не збудований ні “Південний потік”, ні “Набукко”, ні “Трансанатолійський газопровід”.
Хоча, тішитися невдалими спробами Росії переконати всіх у транзитному “кінці” України не варто. Загроза скотитися до рівня 50 мільярдів є, і “Газпром” буде докладати усіх зусиль для цього.
Росіянам для цього треба лише добудувати “Південний потік”. Це може відбутися за умови, коли “Газпром” здійснить героїчний подвиг, тотожний першому польоту людини до космосу.
Адже переконати ЄС у правильності того, що Європа буде збільшувати свою залежність як від російського газу, так і від газопроводів, що будуть належати Росії – це на межі фантастики. Легше домовитися із Україною, і це добре розуміють у самому “Газпромі”.
Тим паче, що у Росії загострюється проблема із видобутком газу. А лише за умови збільшення видобутку Євросоюз готовий говорити про інвестиції в проекти, на кшталт “Південного потоку”.
Минулого року “Газпром” видобув 478 мільярдів кубометрів газу. Хоча у листопаді заступник голови правління компанії Валерій Голубєв обіцяв, що показник становитиме 500 мільярдів кубометрів.
А ще влітку минулого року “Газпром” впевнено заявляв про плани видобути 528 мільярдів кубометрів.
Тому чим ближче день, коли Євросоюз обиратиме між “Південним потоком” і “Трансанатолійським газопроводом” разом з “Набукко-вест”, тим більше “Газпром” буде тиснути на Україну.
Зважаючи на те, що у цьому році має розпочатися промислове освоєння другої черги родовища “Шах-деніз”, то і доля української ГТС визначатиметься цього року.
Для України ж головним фактором у переговорах із Росією залишатиметься збереження контролю над ГТС і гарантовані обсяги транзиту газу.
Юрій Корольчук
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас