10 найбільших поглинань 2012 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 найбільших поглинань 2012 року

Аграрний ринок
3862
Минулий рік був не дуже вдалим для ринку M&A. Велика частина злиттів і поглинань була пов’язана не стільки з виходом з бізнесу, скільки з продажем частки для залучення інвестицій, говорить засновник компанії «МТ-Інвест» Мирослав Табахарнюк. Це підтверджують дані українського офісу Ernst & Young. У компанії підрахували, що суми угод знизилися. «Середня вартість бізнесу в 2011 році становила $280 млн, а в 2012-му впала до $83 млн», – говорить старший консультант відділу корпоративних фінансів і M&A Ernst & Young в Україні Станіслав Картавих.
«Падіння попиту на сталь, зростання ризиків девальвації, політична нестабільність», – перераховує негативні фактори Картавих. Незважаючи на невдалий час, вистачає і підприємців, які повністю виходять з бізнесу. Forbes за допомогою Ernst & Young відібрав десятку найбільших M&A в Україні (без урахування приватизації) за 2012 рік.
«Лемтранс»
Сума угоди – $480 млн
Розмір пакету – 80%
Восени група СКМ Ріната Ахметова оголосила про концентрацію 100% капіталу «Лемтранс». До цього вона контролювала 20%. Решта перебували у структур, близьких до депутата від Партії регіонів Антона Пригодського і соратників Ахметова – Ігоря Гуменюка та Сергія Кия. Були в «Лемтранс» інтереси і власників «Межигір’я» – виведеної з держвласності резиденції Віктора Януковича.
«Лемтранс» – найбільший приватний залізничний перевізник. Парк компанії поступається тільки «Укрзалізниці» і перевищує 12 000 піввагонів.
Ерсте Банк
Сума угоди – $83 млн
Розмір пакету – 100%
У грудні Фідобанк Олександра Адарича підписав договір про купівлю Ерсте Банку у Erste Group. Австрійці пояснили вихід з українського бізнесу «концентрацією на обслуговуванні клієнтів у країнах Євросоюзу».
Для колишнього голови правління УкрСиббанку Адарича це не перше придбання банківського активу. Влітку він придбав у Skandinaviska Enskilda Banken СЕБ банк, на базі якого і був створений Фідобанк.
Банк «Форум»
Сума угоди – $80 млн
Розмір пакету – 96%
У жовтні «Смарт-Холдинг” Вадима Новинського оголосив про купівлю 96,06% банку «Форум». Продавець – німецький Commerzbank. Його інвестиція виявилася невдалою. У 2008 році Commerzbank придбав 60%+1 акція банку «Форум» у бізнесмена Леоніда Юрушева за $600 млн. Пізніше довів свій пакет до 96,06%, витративши на це ще $70 млн.
Фармацевтична група «Здоров’я»
Сума угоди – $80 млн
Розмір пакету – 100%
Колишній депутат російської Держдуми Олександр Шишкін купив харківську фармацевтичну групу «Здоров’я» на самому початку 2012 року. У групу входять три заводи в Харкові («Здоров’я», «Здоров’я народу» і Дослідний завод ДНЦЛЗ) і один в Борисполі – «Фармекс» (колишній «Макс-Велл»). Останній, до речі, увійшов до групи незадовго до цього. У 2011 році він був придбаний у колишнього власника казахського БТА Банку Мухтара Аблязова.
Раніше контроль над групою «Здоров’я» приписували українсько-російському підприємцеві Ігорю Сало, ім’я якого стало широко відомо у зв’язку зі скандалом навколо інсулінового заводу «Індар».
«Колос»
Сума угоди – $80 млн
Розмір пакету – 100%
У лютому 2012 року швейцарський сировинний конгломерат Glencore поглинув ПрАТ «Колос», створене на базі Пересечанського олійноекстракційного заводу (Харківська область). Великого виробництва нерафінованих олій та жирів позбувся харківський бізнесмен Карен Ванецян.
Glencore за рахунок цієї покупки збільшив потужності з переробки соняшнику в нашій країні вдвічі – до 500 000 т.
«Інтер-Агро»
Сума угоди – $70 млн
Розмір пакету – 100%
У травні холдинг Kernel Андрія Веревського повідомив про збільшення земельного банку відразу на 120 000 га – до 330 000 га. Трохи пізніше з’ясувалося, що 40 000 га Веревському дісталися завдяки купівлі «Інтер-Агро» у мера Полтави Олександра Мамая.
Угода пройшла без зайвого шуму. Це й зрозуміло, адже Мамай і Веревський – не чужі люди. Дочка Мамая заміжня за двоюрідним братом Веревського.
Краматорський феросплавний завод
Сума угоди – $70 млн
Розмір пакету – 100%
У серпні стало відомо про те, що співвласник «Індустріального союзу Донбасу» Олег Мкртчан продав Краматорський феросплавний завод російським інвесторам. Імена покупців досі тримаються в секреті.
Краматорський феросплавний завод простоює. Його дві печі загасили, а коштів на багатомільйонні інвестиції в переозброєння основних фондів в українського інвестора не було.
НВО ім. Фрунзе
Сума угоди – $60 млн
Розмір пакету – 10%
У грудні «Смарт-холдинг» Вадима Новинського опосередковано купив 10% акцій сумського НВО ім. Фрунзе – одного з найбільших виробників обладнання для нафтогазової галузі в світі. «Смарт-холдинг» може довести свою частку до 40%.
«Коммерсант» з посиланням на анонімне джерело повідомив, що менеджери Новинського домовилися про це з почесним президентом НВО ім. Фрунзе Володимиром Лук’яненком. У сумської компанії є й інший впливовий акціонер – російський мільярдер Костянтин Григоришин. Його структури володіють найбільшим пакетом (більше 40%).
«Коровай»
Сума угоди – $60 млн
Розмір пакету – 80%
Зміна власників холдингу «ТіС» стала головною подією хлібного ринку 2012 року. З бізнесу пішли Михайло Табачник (брат голови Міносвіти Дмитра Табачника) і Володимир Слабовський. Холдинг – монополіст в Одеській області («Коровай») і Криму («Кримхліб»).
На момент продажу «ТіС» контролював 7% українського ринку хліба. За рахунок його придбання бізнесмен Олександр Лещинський став найбільшим учасником цього ринку. Його холдинг «Урожай» тепер контролює 30%.
«УкрАгро-НПК»
Сума угоди – $34 млн
Розмір пакету – 58%
На початку 2012 року група Ostсhem Дмитра Фірташа закрила з литовським холдингом Linas Agro угоду купівлі-продажу компанії «УкрАгро-НПК» – найбільшого українського виробника і продавця комплексних мінеральних добрив (тукосумішей), що займає 40% ринку. Азотною сировиною «УкрАгро-НПК» постачають три хімпідприємства з групи Фірташа.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас